Байдън и Меркел не се разбраха за “Северен поток 2”

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел участват в съвместна пресконференция в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 15 юли 2021 г. [EPA-EFE / SHAWN THEW]

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел не успяха да уредят спора си за руския газопровод “Северен поток 2”. Въпреки това заявиха, че са съгласни, че на Москва не трябва да се позволява да използва енергията като оръжие за натиск върху съседите й.

“Добрите приятели могат да не са съгласни понякога едни с друг”, каза Байдън пред журналисти след две срещи с Меркел в Белия дом. Той добави, че и двамата лидери са помолили екипите си да разгледат практическите мерки, които могат да предприемат, ако действията на Русия представляват заплаха.

Меркел заяви, че Русия може да бъде изправена пред санкции на ЕС, ако наруши споразумението си да продължи доставките на газ през Украйна.

Байдън подчерта, че е изразил своите дългогодишни опасения пред германския канцлер за тръбопровода за 11 млрд. долара, който ще доставя газ от Арктика до Германия през Балтийско море, заобикаляйки Украйна и лишавайки я от ценни за нея транзитни такси.

Вашингтон притиска Германия да намери начини да гарантира, че Русия няма да може да използва тръбопровода, който е завършен на 98%, да навреди на Украйна или други съюзници в Източна Европа. Проектът се ръководи от руската държавна енергийна компания Газпром и нейните западни партньори.

Американски и германски служители работят за намиране на решение, което да предотврати възобновяването на отменените американски санкции. Сега обаче вече е ясно, че никаква сделка няма да бъде постигната на срещата на Байден-Меркел.

През май администрацията на Байдън стигна до заключението, че Nord Stream 2, компанията, която стои зад проекта, и нейният главен изпълнителен директор се заслужават санкции. Но президентът се отказа от тях, за да даде време за сключване на споразумение и продължаване на възстановяването на връзките с Германия, които бяха силно пострадаха по време на администрацията на Доналд Тръмп.

Президентът е под силен натиск от американските законодатели да наложи санкции. Републиканският сенатор Тед Круз заяви в Tуитър, че ще блокира кандидатите на Байдън за посланически постове, докато не бъдат въведени ограничения заради газопровода.

Байдън защити решението си да отложи санкциите, тъй като тръбопроводът е почти завършен, но заяви, че той и Меркел са “абсолютно обединени в убеждението си, че на Русия не трябва да се позволява да използва енергията като оръжие за принуждаване или заплашване на съседите“.

Меркел каза пред журналисти, че Германия, най-голямата европейска икономика, и САЩ имат различни възгледи за проекта. Тя обаче настоя, че Украйна трябва да остане транзитна държава и Берлин ще “реагира активно“, ако Русия не зачита суверенните права на Киев.

Помолена да уточни, Меркел каза, че Европейският съюз разполага с “редица инструменти“, които може да използва, включително санкции, ако Русия прекъсне доставките на природен газ през Украйна.

Байдън уточни, че и двамата лидери са се съгласили да продължат да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Те също се договориха да си сътрудничат за ускоряване на ходовете за справяне с климатичната криза в развиващите се икономики, включително чрез инвестиции в Централна и Източна Европа.

В съвместното изявление бяха посочени инвестиции в подкрепа на енергийната трансформация на Украйна, енергийната ефективност и енергийната сигурност. Този ход може да вземе предвид евентуално споразумение, което се очаква преди август, за прекратяване на заплахата от санкции на САЩ заради “Северен поток 2”.