Байдън и Путин говорят за втори път този месец на фона на напрежението в Украйна

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с участниците в кампанията Fir Tree of Wishes в Стрелна, край Санкт Петербург, Русия, 27 декември 2021 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин ще говорят в четвъртък (30 декември), обявиха от Белият дом, докато Вашингтон изработва общ отговор на военното струпване на руски войници на границата с Украйна с европейските съюзници.

Двамата лидери ще обсъдят редица теми, включително предстоящите преговори за сигурност между страните и напрегнатата ситуация в Европа, посочи говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн в изявление в сряда.

Обаждането ще се проведе в 15:30 часа. ET (2030 GMT, 23.30 московско време), съобщиха от Белия дом.

Хорн коментира, че Байдън е разговарял с лидери в цяла Европа за ситуацията на границата с Украйна, докато служители на администрацията на САЩ са били в контакт с НАТО, Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Москва разтревожи Запада, като струпа десетки хиляди войници близо до Украйна през последните два месеца, след превземането на украинския полуостров Крим през 2014 г. и подкрепата ѝ за сепаратисти, борещи се с войските на Киев в Източна Украйна.

Русия отрича да е планирала да атакува Украйна и казва, че има право да премества войските си на собствена територия, както пожелае.

Москва, притеснена от това, което според нея е превъоръжаването на Украйна от Запада, заяви, че иска правно обвързващи гаранции, че НАТО няма да се разшири на изток и че някои оръжия няма да бъдат разположени в Украйна или други съседни страни.

Според високопоставен служител на администрацията на Байдън, през последните седмици опасенията на САЩ не са отслабнали. Други представители на САЩ заявиха, че въпреки доклада, излязал през уикенда, че Русия ще изтегли около 10 000 войници от границата си с Украйна, досега е нямало доказателства в подкрепа на това.

„Намираме се в момент на криза и сме в нея вече от няколко седмици предвид струпването на руски войници и ще е необходимо високо ниво на ангажираност, за да се справим с това и да намерим път за деескалация“, каза официално лице.

То потвърди още, че Путин е поискал разговора с Байдън.

„Когато Байдън поиска да говори с Путин през 2021 г., Путин каза: Да, нека да поговорим. И когато Путин казва, че иска да проведе телефонно обаждане Байдън казва „да“.

Вероятно Байдън ще повтори, че Съединените щати ще предприемат бързи икономически действия срещу Русия в случай на инвазия. При подобен сценарий те ще подсилят и НАТО.

Но американският президент настоява за пряка дипломация като алтернатива.

Администрацията на Байдън е в задълбочени преговори с Украйна, както и с множество съюзници в НАТО, включително тези, които граничат с Русия, според Хорн, говорител на Белия дом.

Байдън вероятно скоро ще говори с президента на Украйна Владимир Зеленски, коментира друг служител. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен разговаря с украинския лидер в сряда и изрази „непоколебима подкрепа за независимостта на Украйна“.

JSTARS, тип американски военен шпионски самолет, оперира във въздушното пространство на Украйна за първи път по-рано тази седмица, въпреки че различни типове самолети за наблюдение са често срещани в региона, казаха официални лица.

Във вторник Байдън не потвърди, че ще се срещне с Путин на 10 януари, същия ден, когато американските и руските официални лица трябва да проведат преговори за сигурността.

Русия и НАТО също трябва да проведат преговори на 12 януари, като по-широка среща, включваща Москва, Вашингтон и други европейски страни, е насрочена за 13 януари.

Путин сравни сегашното напрежение с кубинската ракетна криза от ерата на Студената война през 1962 г. Вашингтон разглежда някои от исканията му, включително ограниченията за разширяване на НАТО, като невъзможни.

Разговорите между Путин и Байдън вероятно ще засегнат и други въпроси, включително продължаващите преговори с Иран относно ядрената програма на страната, посочи американски служител.