Байдън към Зеленски: САЩ ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън провежда разговор с украинския президент Владимир Зеленски, за да обсъдят струпването на военни сили на Русия по границите на Украйна, в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 9 декември 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Президентът на САЩ Джо Байдън увери президента на Украйна Владимир Зеленски в неделя (2 януари), че Съединените щати и техните съюзници ще „отговорят решително“, ако Русия нахлуе в Украйна, се казва в изявление на Белия дом.

Обаждането дойде дни след като Байдън проведе втори разговор в рамките на месец с руския президент Владимир Путин на фона на напрежението по границата на Русия с Украйна, където Русия е събрала около 100 000 военнослужещи.

„Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако в случай на по-нататъшна инвазия на Русия в Украйна“, каза говорителката на Белия дом Джен Псаки в изявление.

Според Белия дом, Байдън и Зеленски са обсъдили подготовката за поредица от предстоящи дипломатически срещи за справяне с кризата.

Зеленски коментира в Туитър, че са били обсъдени съвместните действия за поддържане на мира в Европа и предотвратяване на по-нататъшна ескалация.

„Първият международен разговор за годината с @POTUS доказва специалния характер на нашите отношения“, написа Зеленски в Туитър. Той посочи, че са обсъдени съвместните действия на Украйна, САЩ „и партньорите за поддържане на мира в Европа, предотвратяване на по-нататъшна ескалация, за реформи и деолигархизация. Оценяваме непоколебимата подкрепа на Украйна.

Представители на САЩ и Русия трябва да проведат преговори на 9-10 януари в Женева, последвани от преговори на Съвета Русия-НАТО и среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Байдън посочи, че е казал на Путин, че е важно руснаците да предприемат стъпки за облекчаване на кризата преди тези срещи.

Съветникът по външните работи на Путин заяви пред репортери миналата седмица, че Путин е предупредил Байдън, че преследването на санкции „може да доведе до пълно скъсване на отношенията между нашите страни и отношенията между Русия и Запада ще бъдат сериозно увредени“.

Представители на Кремъл подчертаха, че искат гаранции, че всяко бъдещо разширяване на НАТО трябва да изключва Украйна и други бивши съветски страни. Руснаците поискаха военният алианс да премахне офанзивните оръжия от страните в региона.

Байдън изрази подкрепа за дипломатическите мерки за облекчаване на напрежението, като същевременно потвърди „ангажимента на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, посочиха от Белия дом.