Байдън наложи санкции заради оръжейната програма на Северна Корея

Президентът на САЩ Джо Байдън в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 7 януари 2022 г. [Pool/EPA/EFE]

Администрацията на Байдън наложи първите си санкции в сряда (12 януари) срещу оръжейните програми на Северна Корея след поредица изстрелвания на ракети, включително две от миналата седмица насам.

Изглежда, че Северна Корея изпробва балистична ракета във вторник, чиято разработка може да е по-напред от тази на хиперзвуковата, която изстреля преди по-малко от седмица. ЕС осъди тестовете и каза, че докато страната не изпълни задълженията си по резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, ще продължи да прилага санкции срещу нея и ще насърчава другите да направят същото.

Санкциите на САЩ, обявени в сряда, са насочени към шестима севернокорейци, един руснак и руска фирма, за която Вашингтон казва, че са отговорни за доставката на стоки от Русия и Китай за програмите.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че стъпките целят както да предотвратят напредъка на програмите на Северна Корея, така и да възпрепятстват опитите ѝ за разпространение на оръжейни технологии.

Съединените щати също така предложиха пет от тези лица да бъдат включени в черния списък на Съвета за сигурност на ООН, който ще се нуждае от консенсусно съгласие от 15-членния комитет по санкциите на Северна Корея.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън безуспешно се опита да ангажира Пхенян в диалог, за да го убеди да се откаже от ядрените си бомби и ракети след встъпването в длъжност през януари миналата година.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че Съединените щати остават ангажирани да се стремят към дипломация със Северна Корея.

„Това, което видяхме през последните дни… само подчертава нашата вяра, че ако искаме да постигнем напредък, ще трябва да участваме в този диалог“, каза той на редовен пресбрифинг.

Министерството на финансите заяви, че санкциите са последвали шест изстрелвания на севернокорейски балистични ракети от септември насам, всяко от които нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Южна Корея, съюзник на САЩ, който подтикна Вашингтон да се ангажира повече със Северна Корея, заяви, че не вярва, че този ход означава, че администрацията на Байдън е втвърдила позицията си.

„Смятаме, че мярката отразява съществуващата позиция на САЩ, че прилагането на санкциите също е важно, заедно с диалога“, каза на брифинг говорител на южнокорейското външно министерство.

Заместник-секретарят на Министерството на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън посочи, че действията са насочени към „продължаващото използване на чуждестранни представители от страна на Северна Корея за незаконно набавяне на стоки за нелегалното изработване на оръжия“.

Последните ракетни изстрелвания на Северна Корея бяха „допълнително доказателство, че тя продължава да развива забранени програми въпреки призивите на международната общност за дипломация и денуклеаризация“, каза Нелсън в изявление.

В него се казва, че Държавният департамент е посочил базирания в Русия севернокореец Чо Мьонг Хьон, руския гражданин Роман Анатолиевич Алар и руската фирма Parsek LLC за връзка с „дейности или транзакции, които са допринесли съществено за разпространението на оръжия за масово унищожение или средства за доставката им.”

В изявлението още се казва, че Чо Мьонг Хьон, базиран във Владивосток представител на Втората академия на естествените науки на Северна Корея (SANS), е работил за набавяне на телекомуникационно оборудване от Русия.

Четирима базирани в Китай севернокорейски представители на подчинени на SANS организации – Сим Куанг Сок, Ким Сонг Хун, Канг Чол Хак и Пьон Куанг Чол – и един друг базиран в Русия севернокореец О Йонг Хо също бяха таргетирани от санкциите.

Сим Куанг Сок, базиран в Далиан, е работил за набавяне на стоманени сплави, а Ким Сонг Хун, който е базиран в Шенян – софтуер и химикали – посочиха от Министерството на финансите.

В изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че между поне 2016 г. и 2021 г. О Йонг Хо е работил с Parsek LLC и Alar, директор за развитие във фирмата, за набавяне на множество стоки с приложения за балистични ракети.

Ракетно гориво

Блинкен каза, че Алар също е предоставил на О Йонг Хо инструкции за създаване на смеси за твърдо ракетно гориво.

„Връзката за доставка и доставка между О Йонг Хо, Роман Анатолиевич Алар и Parsek LLC е ключов източник на приложими за ракети стоки и технологии за ракетната програма на КНДР“, се казва в изявлението му.

Мисията на Северна Корея в ООН, посолствата на Русия и Китай във Вашингтон и руската фирма не отговориха на искания за коментар.

Севернокорейските медии съобщиха, че лидерът Ким Чен Ун е наблюдавал теста на хиперзвукова ракета във вторник, вторият за по-малко от седмица, след като се зарече в новогодишна реч да подсили армията с авангардни технологии.

Тестът във вторник дойде часове след като мисията на САЩ в ООН, към която се присъединиха Албания, Франция, Ирландия, Япония и Обединеното кралство, осъди изстрелването от миналата седмица и призова държавите от ООН да изпълнят задълженията си за санкции.

Резолюции на ООН забраняват севернокорейските балистичн ракети и ядрени тестове и налагат санкции.

Антъни Руджеро, експерт по санкциите в бившата администрация на Тръмп, който не успя да убеди Ким да отмени ядрената си програма въпреки безпрецедентния ангажимент, нарече новите санкции „добро начало“.

Той обаче каза, че администрацията на Байдън е допуснала отмяна на натиска на санкциите и добави: „Байдън трябва да продължи назначенията, за да увеличи натиска върху режима на Ким“.

Действията от сряда замразяват всички свързани със САЩ активи на целевите лица и забраняват всякакви сделки с тях.