Байдън очаква съживяване на отношенията с Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън държи външнополитическа реч в Държавния департамент във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 4 февруари 2021 г. [Jim Lo Scalzo / EPA / EFE]

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще се присъедини към срещата на върха на Европейския съюз чрез видеовръзка в четвъртък. Целта на новият лидер на САЩ е да съживи връзките, които се разпаднаха при предшественика му Доналд Тръмп.

“Време е да възстановим нашия трансатлантически съюз“, заяви председателят на Европейския съвет и домакин на лидерската среща Шарл Мишел.

В същото време Белият дом обяви че Байдън ще се стреми “да съживи отношенията между САЩ и ЕС, да работи заедно с ЕС за борба с пандемията,  да се справи с климатичните промени и да задълбочи най-големите търговски и инвестиционни отношения в света“.

“Той също така ще обсъди теми от общ външнополитически интерес, включително напрежението с Китай и Русия“,  се казва в изявлението на Белия дом.

Говорител на ЕС каза, че първите преки разговори на Байдън с всички лидери от блока са планирани за четвъртък.

Лидерите на ЕС ще проведат двудневна видеоконферентна връзка, като мярка за безопасност заради коронавируса.

Те трябва да обсъдят проблемното развитие на ваксинационните кампании в четвъртък, преди да преминат към външна политика и кризите в сигурността.

Срещата съвпада с все по-активните заявки от Брюксел и Вашингтон да подобрят връзките, които бяха крайно обтегнати и почти прекъснати при предшественика на Байдън Доналд Тръмп, който редовно се конфронтираше с Брюксел и с различни страни от блока заради данъци, търговия и отбрана.

“Алиансът се завръща“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Брюксел за разговори в централата на НАТО и ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда.

Първото физическо посещение на Байдън в Европа като държавен глава се очаква да бъде на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Великобритания на 11 до 13 юни. Той е поканен да присъства и на срещата на върха на НАТО по същото време.

Миналият месец Байдън заяви, че “трансатлантическият съюз се завръща“ в силна реч, в която той настоя, че САЩ са “решени да се свържат отново с Европа“.

САЩ се надяват да изградят общ фронт на демокрациите срещу нарастващата мощ на авторитарните сили, ръководени от Китай, и се надяват да привлекат ЕС.

Двете страни направиха първа стъпка към съвместни действия срещу Пекин чрез обявяване на координирани санкции в понеделник заради репресиите срещу уйгурите в Синдзян.

Брюксел обаче подразни екипа на Байдън, защото постигна голямо инвестиционно споразумение с Китай, преди  новият президент  да встъпи в длъжност.

Трансатлантически конфликт

Лидерите на ЕС приветстваха обещанието на Вашингтон да работят заедно, въпреки че някои твърдят, че блокът трябва да стане по-независим, след като политиката на Тръмп към Европа разлати отношенията между съюзниците.

Вашингтон и Брюксел този месец се договориха да спрат митата, които бяха наложени по времето на Тръмп заради търговски спор, включващ самолетостроителните компании Boeing и Airbus.

16-годишният трансатлантически конфликт за държавната помощ за фирмите принуди Брюксел и Вашингтон да наложат наказателни мита. Световната търговска организация разреши в края на 2019 г.  на Вашингтон да наложи мита върху европейски стоки за близо 7,5 милиарда долара (6,8 милиарда евро) годишно. Това бяха наказателни мерки заради незаконно отпуснатите от ЕС субсидии за Airbus.

Вашингтон  наложи мита върху много европейски стоки като вино, сирене и зехтин и 15-процентни мита върху Airbus.

ЕС отговори на ограниченията, като наложи допълнителни мита върху американски продукти на стойност 4 милиарда долара, включително върху самолетите Boeing и селскостопански продукти като пшеница и тютюн, плюс алкохолни спиртни напитки и шоколад.

САЩ и ЕС сега се стремят да работят заедно по широк кръг от въпроси, включително борбата с пандемията от Covid-19 и изменението на климата, след като Байдън отново присъедини Съединените щати към Парижкото споразумение от 2016 г.

Тръмп не проведе нито един разговор с всички лидери на ЕС, за разлика от двамата предишни президенти Барак Обама и Джордж Буш, които се срещнаха с целия блок.