Байдън посреща Меркел в Белия дом

Германският канцлер Ангела Меркел приема тогавашния вицепрезидент на САЩ Джо Байдън във Федералното канцелрство в Берлин, Германия, 1 февруари 2013 г. [EPA / EFE / MAURIZIO GAMBARINI]

Американският президент Джо Байдън ще бъде домакин на среща с германския канцлер Ангела Меркел. Целта на срещата следващия четвъртък (15 юли) е да се затвърдят “дълбоките и трайни” отношения между съюзниците в НАТО, като същевременно се изгладят някои разногласия, съобщи Белият дом в петък.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че двамата лидери ще обсъдят кибератаките с рансъмуер, които са засегнали компании в целия свят, както и газопровода “Северен поток 2”. Вашингтон се противопоставя на проекта, въпреки че прагматично реши да не влошава отношенията си с Берлин.

Псаки заяви, че това ще бъде “официално работно посещение” за укрепване на партньорството между двете страни и определяне на начини за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството.

Откакто Байдън встъпи в длъжност през януари това ще бъде първото посещение на Меркел във Вашингтон. Меркел, която вече е в четвъртия си управленски мандат, заяви, че ще се оттегли след националните избори в Германия през септември.

Псаки каза, че Байдън продължава да гледа на газопровода „Северен поток 2“ на стойност 11 млрд. долара като на “лоша сделка”. Псаки отказа да посочи дали може да се постигне споразумение за ограничаване на възобновяването на временно спрените американски мита за Nord Stream 2 AG, германската компания, която стои зад изграждането на тръбопровода и нейният главен изпълнителен директор.

През май Държавният департамент на САЩ направи заключение, че компанията и изпълнителният директор Матиас Уорниг, съюзник на руския президент Владимир Путин, са участвали в санкционна дейност.  Държавният секретар Антъни Блинкен обаче незабавно се отказа от тези санкции, като заяви, че това е в интерес на САЩ.

Байдън заяви, че иска да подобри отношенията с Германия. Той счита страната за съюзник, който трябва да помогне за решаването на по-широки въпроси, включително изменението на климата, икономическото възстановяване и отношенията с Иран и Китай.

Германските власти твърдят, че се надяват да разрешат въпроса до август, а срещата на Байден-Меркел може да даде важен тласък за постигане на споразумение.

Берлин и Вашингтон също имат разногласия относно временното премахване на патентите за ваксини, разглеждано от членовете на Световната търговска организация. Това би могло да помогне за справянето с пандемията от COVID-19. Вашингтон подкрепя отказа, но Германия е против.

На въпрос дали Байдън ще се опита да убеди Меркел да подкрепи премахването на патенти, Псаки каза, че президентът е “силен поддръжник” на подобни действия. Тя заяви обаче, че това е само един от няколкото инструмента, които могат да бъдат използвани за повишаване на нивата на ваксинация срещу COVID-19 по света .

В писмо от петък, Amnesty International, Public Citizen, Асоциацията на стюардите и стюардесите (CWA) и други организации, призоваха Байдън да притисне Меркел да подкрепи решението.

“Срещата на върха с Меркел не може да се счита за успех освен ако не включва споразумение Германия да се присъедини към подкрепата за премахване на патентите. Също така трябва да се даде приоритет на възможно най-бързото справяне с пандемията”, пишат те в писмото, видяно от Ройтерс.

Псаки заяви, че двамата лидери ще обсъдят и кибератаките с рансъмуер, след като Байдън е притиснал Путин да предприеме действия срещу киберпрестъпниците извън Русия.