Байдън предлага на Путин среща на върха, Русия казва, че е твърде рано

Руският президент Владимир Путин разговаря с Артьом Палянов по телефона в кабинета му в Санкт Петербург, Русия, 15 декември 2018 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи на руския президент Владимир Путин във вторник (13 април) да предприеме стъпки за намаляване на напрежението, предизвикано от струпването на руски военни в близост до украинската граница.

Русия отговори на следващия ден, като посочи, че е рано да се говори за възможна среща между Путин и Байдън, но добави, че Москва ще разгледа предложението.

Западните власти призоваха Москва да изтегли войските си, а Русия посочи, че нейният “противник” трябва да държи американските военни кораби далеч от района на Крим.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., а военните действия през последните седмици в Източна Украйна се увеличиха. Правителствените сили се бориха с подкрепяните от Русия сепаратисти в седемгодишен конфликт, който според Киев е причина за смъртта на 14 000 души.

В знак на загриженост относно украинската криза, Байдън се обади на Путин, за да предложи да се срещнат в трета държава, като същевременно подчерта ангажимента на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

“Байдън даде да се разбере, че САЩ ще действат твърдо в защита на своите национални интереси в отговор на действията на Русия”, се добавя в съобщението на Белия дом.

“Президентът изрази притесненията ни от внезапното струпване на руски военни в окупирания Крим и по украинската граница и призова Русия да деескалира напрежението” се казва още в него.

Русия: Струпването на войски е триседмично учение

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу посочи, че Москва е изпратила две армии и три десантни части към западната си граница като част от голямо учение, целящо да провери бойната готовност и да отговори на това, което той нарече „заплашителни военни действия от страна на НАТО“.

Шойгу коментира по държавната телевизия, че военното учение трябва да приключи през следващите две седмици.

Министърът отбеляза, че НАТО е разположил 40 000 военнослужещи и 15 000  единици военно оборудване близо до руските граници, главно в Черно море и Балтийските региони. НАТО отрича.

Русия редовно обвинява НАТО в дестабилизиране на Европа, разполагайки войски в балтийските държави и Полша след анексирането на Крим.

Целите на Байдън за срещата на върха

Байдън потвърди целта си за изграждане на “стабилни и предсказуеми отношения” с Русия и каза, че на среща през следващите месеци може да се разгледа „пълния набор от въпроси“, пред които са изправени двете световни сили.

Кремъл посочи, че Байдън е казал на Путин, че иска да нормализира отношенията между двете страни и да си сътрудничи в областите на контрола на оръжията, ядрената програма на Иран, Афганистан и изменението на климата.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори посланието на Белия дом по време на разговори за украинската криза в Брюксел с лидерите на НАТО и външния министър на Украйна.

Блинкен каза още, че ще обсъди амбициите на Киев някой ден да се присъедини към НАТО. Франция и Германия отдавна се притесняват, че присъединяването на бившата съветска република към западния алианс ще предизвика Русия.

“САЩ са наш противник и правят всичко възможно, за да подкопаят позицията на Русия на световната сцена”, посочи заместник-външният министър Сергей Рябков, цитиран от руските информационни агенции във вторник.

Андрю Вайс, руски анализатор от Фондация “Карнеги” за международен мир на Карнеги, коментира:

“Необходимо е спешно да се изпрати сигнал до Путин, че това, което Русия прави в Украйна и около Украйна, е опасно и дестабилизиращо, дори когато други части на администрацията се опитват да не изключват сътрудничеството по въпроси като ядрената сделка с Иран, Афганистан, климатичните промени и стратегическа стабилност”.

Американски военни кораби

Тази седмица два американски военни кораба трябва да пристигнат в Черно море в отговор на това, което според САЩ и НАТО, е най-голямото натрупване на руски сили – с хиляди бойни части – откакто Москва анексира Крим от Украйна.

„Предупреждаваме САЩ, че ще бъде по-добре да стоят далеч от Крим и нашето Черноморие”, коментира Рябков.

“Ще бъде за тяхно добро”. Той нарече разполагането на американските сили провокация, целяща да изпита Русия.

Подобно на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба, Блинкен посочи, че военните действия на Москва на границата на Украйна са “много провокативни”.

“Русия трябва да сложи край на военното струпване в и около Украйна, да спре провокациите си и да деескалира напрежението незабавно”, каза Столтенберг на пресконференция с Кулеба.

Киев приветства западната подкрепа.

Кулеба обяви, че Киев иска дипломатическо решение, въпреки че апелира и за допълнителни икономически санкции срещу Москва и повече военна помощ за Украйна.

Отделно двама съюзнически дипломати посочиха, че Столтенберг ще председателства извънредна видеоконференция със съюзните министри на отбраната и външните министри в сряда. Очаква се Блинкен и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин да присъстват в щаба на НАТО в Брюксел, за да информират останалите 29 съюзници за Украйна, както и за Афганистан.