Байдън предупреждава Путин за санкции и военна помощ, ако Русия нахлуе в Украйна

Руският президент Владимир Путин провежда разговор с президента на САЩ Джо Байдън чрез видеоконферентна връзка в резиденцията Бочаров Ручей в Сочи, Русия, 7 декември 2021 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Президентът Джо Байдън предупреди руския президент Владимир Путин във вторник (7 декември), че Западът ще наложи „икономически и други мерки“ на Русия, ако тя нахлуе в Украйна. Путин поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява по-далеч на изток.

Двамата лидери проведоха онлайн разговор в продължение на два часа за Украйна и по други теми за американско-руските отношения, които са в най-ниската си точка от края на Студената война преди повече от три десетилетия, тъй като Русия струпа десетки хиляди войски на границата с Украйна.

Путин отговори на предупреждението с искане за надеждни, правно обвързващи гаранции срещу разширяването на НАТО на изток и се оплака от опитите на НАТО да „развие” украинска територия, посочи Кремъл.

От Белият дом заявиха, че Байдън не е дал никакви гаранции за ограничаване на разширяването на НАТО по отношение на Украйна.

„Ще ви кажа ясно и директно, че той не е поел такива ангажименти или отстъпки. Той подкрепя предложението, че страните трябва да могат свободно да избират с кого да се асоциират“, каза пред репортери съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Пробив в разговорите не е докладван, но и двете страни се съгласиха да продължат комуникациите, развитие, което би могло да намали глобалното напрежение.

Кремъл отрече да има намерение да атакува Украйна и заяви, че натрупването на войски по южната  граница е отбранително, но съседните нации бият тревога.

Байдън предупреди Путин, че може да бъде изправен пред строги икономически санкции, прекъсване на газопровода „Северен поток 2“ към Европа и че САЩ и европейските съюзници ще осигурят допълнителна отбрана на Украйна.

Президентът „даде да стане ясно, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“, се казва в изявление на Белия дом.

„Готови сме да направим нещата, които не направихме през 2014 г.“, посочи Съливан пред репортери след разговора, визирайки реакцията на руската анексация на Крим от Украйна.

В случай на атака Съединените щати ще се стремят да отговорят положително, ако балтийските съюзници поискат допълнителни американски способности каза той.

Съединените щати могат също да таргетират най-големите руски банки и способността на Москва да конвертира рубли в долари и други валути, посочи високопоставен служител.

През 2014 г. Вашингтон се фокусира главно върху отбранителна помощ след анексирането на Крим от Русия от страх, че ще ескалира кризата.

Байдън беше „директен и ясен“ с Путин, посочи Съливан. „Имаше много диалог, нямаше размахване с пръст, но президентът беше кристално ясен за позицията на Съединените щати по всички тези въпроси“, обясни Съливан.

Кремъл посочи, че Путин е казал на Байдън, че е погрешно да се възлага цялата отговорност за сегашното напрежение на Русия.

Москва изрази увеличаващото се раздразнение от западната военна помощ за Украйна, бивша съветска република, която се ориентира на запад, след като протест свали проруския президент през 2014 г. Русия недоволства и от пълзящото разширяване на НАТО.

Русия иска гаранции

Путин се оплака от опитите на НАТО да се развие на украинска територия, посочи Кремъл.

„Следователно Русия е сериозно заинтересована да получи надеждни, законово фиксирани гаранции, които изключват разширяването на НАТО на изток и разполагането на офанзивни оръжейни системи в съседни на Русия държави“, добави Кремъл.

Путин също така призова за гаранции, че офанзивните системи няма да бъдат разположени в страни, близки до Русия, според Кремъл.

Руски телевизионни кадри показаха, че Байдън и Путин се поздравяват приятелски в началото на виртуалната среща на върха.

И двете страни посочиха, че се надяват двамата лидери да проведат присъствена среща на върха, за да обсъдят връзките между двете нации, които имат отдавнашни различия относно Сирия, икономическите санкции на САЩ и предполагаемите руски кибератаки срещу американски компании.

Официален представител на Украйна обяви след разговорите, че Киев е благодарен на Байдън за неговата „непоколебима подкрепа“.

Законопроект за отбраната на Конгреса на САЩ, публикуван след преговорите, включва 300 милиона долара за украинската армия.

За Кремъл нарастващата прегръдка на НАТО от съседна Украйна – и това, което той вижда като кошмарна възможност за насочени срещу Русия ракети на Алианса в Украйна – е „червена линия“, която няма да позволи да бъде прекрачена.

Москва постави под съмнение украинските намерения и заяви, че иска гаранции, че Киев няма да използва сила, за да се опита да си върне територия, загубена през 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти, сценарий, който Украйна изключи.

Ангажирани западни съюзници

Лидерите от Великобритания, Съединените щати, Франция, Германия и Италия говориха в понеделник и „се споразумяха да поддържат тесни контакти за координиран и всеобхватен подход в отговор на струпването на руски военни сили по границите на Украйна“, посочи Белият дом.

Руската рубла леко падна във вторник, като някои пазарни анализатори прогнозират, че преговорите ще деескалират напрежението, а други посочват, че заплахата от санкции на САЩ подкопава надеждите за намиране на общ език.

Американски служители посочиха на членовете на Конгреса, че са на едно мнение с Германия относно спирането на газопровода „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна, доабви старши сътрудник на Конгреса.

„Ако президентът Путин се заеме с Украйна, нашите очаквания са газопроводът да бъде спрян“, коментира заместник държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд пред комисията по външни отношения на Сената.

Съединените щати оцениха възможността за ограничаване на способността на инвеститорите да купуват руски дълг на вторичния пазар, мярка, която дори и да бъде взета само от Вашингтон, се смяташе за оказваща сериозно въздействие върху правителството на Русия, според човек с преки познания за материя.

Вашингтон може да се насочи и към руския фонд за преки инвестиции.

CNN съобщи, че санкциите могат да включват прекъсване на връзката на Русия от международната платежна система SWIFT, използвана от банки по света, крайна стъпка, която вероятно ще изисква координация със съюзниците.

Герман Греф, главен изпълнителен директор на най-голямата руска банка Сбербанк, във вторник нарече тази идея „безсмислена“ и „невъзможна за изпълнение“.

Съединените щати призоваха и Украйна, и Русия да се върнат към споразумението от Минск – набор от до голяма степен неизпълнени споразумения, подписани през 2014 и 2015 г., които бяха предназначени да сложат край на конфликта в Източна Украйна.