Беларуски полицаи са навлезли в Литва, за да изтласкат мигранти

Дванайсет граничари от Беларус са преминали на територията на Литва, докато са изтласквали натам 35 мигранти.  [Lithuanian Border Guard Service]

Белоруски полицаи с екипировка за борба с безредиците нелегално преминаха на територията на Литва във вторник (17 август), докато избутваха група иракски мигранти, съобщи граничната служба на Литва. Министрите на вътрешните работи на ЕС се срещат в Брюксел по-късно в сряда, за да обсъдят отговора на нарушението на границата.

През последните седмици Литва, а впоследствие и Брюксел, многократно обвиняваха президента на Беларус Александър Лукашенко, че използва кризата с бежанците, за да притисне блока да отмени санкциите, които наложи на Минск заради оспорваните президентски избори миналия август и отношението му към политическата опозиция.

Режимът на Лукашенко е обвинен в тарнспортиране на мигранти от Ирак до Минск и след това прехвърлянето им през границата, за да поискат убежище в Литва.

Видеозапис на инцидента във вторник край село Диевенискес, пуснат от Вилнюс, показва група мигранти, които преминават през висока трева към литовските граничари, а белоруски офицери вървят зад тях.

Кадрите показват също, че беларуските военни са преминали канавка, която според литовските гранични служители маркира сухопътната граница на страната.

“Представителите на беларуските силови структури, екипирани с щитове и средства за борба с безредиците, изтласкаха със сила група от 35 мигранти и сами навлязоха на територията на нашата страна в граничния регион Шалчининкай”, гласи правителствената позиция.

“Полицаите напуснаха територията след няколко минути, след като многократно бяха предупредени от литовските граничари, че са нарушили границата“, заяви говорителят на граничната служба Рокас Пукинскас.

Това обаче изглежда не е първият подобен инцидент на литовско-беларуската граница през последните дни.

Според граничната служба, друг инцидент е станал миналия четвъртък късно вечерта в района на Шалчининкай, където офицери са заловили беларуска гранична охрана със стационарна техника за видеонаблюдение, която е влязла на територията на Литва на около един и половина метра и веднага се е върнала обратно.

“Веднага реагирахме на провокацията и взехме решение за допълнително увеличаване на капацитета за защита на границите“, заяви вътрешният министър на Литва Агне Билотайте във вторник, като добави, че страната ѝ “не може да понесе тази дръзка провокация“.

Информацията за нарушаването на държавната граница ще бъде използвана в досъдебно разследване, проведено от Литва, добави тя.

Миналата седмица парламентът на страната гласува за изграждане на ограда на границата с Беларус, за да попречи на влизането на иракчани, афганистанци и други мигранти.

Литва казва, че тази година общо 4 124 души са преминали нелегално на нейна територия, предимно през юли. Само 14 души са влезли между 5 и 16 август, когато страната започна да отблъсква мигрантите, които влизат от Беларус.

Граничният комитет на Беларус по-рано пусна видеозапис на инцидента, заснет от неговата страна на границата, на който не се виждат полицаите със специална екипировка.

“Литовските сили за сигурност използват физическа сила, за да се опитат да изтласкат бежанците на територията на Република Беларус“, се посочва в изявление на Минск.

Инцидентът се случва, когато министрите на вътрешните работи на ЕС ще проведат  извънредна покана в сряда за обсъждане на по-нататъшни действия по въпроса за миграцията.

След като Афганистан попадна в ръцете на талибаните след изтеглянето на американските и международните сили, лидерите на ЕС са все по-загрижени, че хиляди мигранти от региона ще си проправят път към Европа.

Според проект на изявление, министрите на вътрешните работи на ЕС са готови да обявят, че ЕС може да предостави допълнителни гранични служители и пари, за да се справи с мигрантския скок по литовската граница, за който е отговорен Беларус.

Те също така ще осъдят Беларус за извършване на неприемлива агресия, като изпрати мигранти до границата на Литва, се казва в проектодекларацията, видяна от Ройтерс .

Обединеното кралство, САЩ и Канада миналата седмица едновременно наложиха нова вълна от санкции срещу Беларус, за да накажат режима на Лукашенко заради репресиите по време на протестите след изборите миналото лято, които западните държави смятат за фалшифицирани.

Според дипломати от ЕС в Брюксел идеята за допълнителни санкции остава на масата, но преобладаващата идея е първо да се оцени въздействието на предишните  наказателни мерки, които бяха наложени на Минск.

Основната цел на санкциите на ЕС е да обезкуражат западните компании да правят бизнес с Беларус, по-специално с лица и образувания, свързани с режима на Лукашенко.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви пред EURACTIV миналия месец, че официални лица, като авиокомпании и туристически агенции участват в организирания трафик на хора през Беларус. Според него те трябва да бъдат изправени пред санкции и от страна на ЕС.

Това обаче досега не е било част от официалните обсъждания.