Беларус арестува опозиционни лидери, привика Нобелов лауреат за разпит

Беларуски войници по време на протест срещу президента Александър Лукашенко и резултатите от последните президентски избори в Минск, Беларус, 23 август 2020 г. [Stringer / EPA / EFE]

В понеделник (24 август) властите в Беларус арестуваха двама опозиционни лидери и привикаха Нобелов лауреат за разпит. В неделя хиляди граждани излязоха на протест с искане за свалянето на президента Александър Лукашенко.

Изминаха две седмици след изборите, за които опонентите на Лукашенко твърдят, че е той е фалшифицирал. Протестите заплашват да сложат край на 26-годишното му управление.

Президентът, който нарече протестиращите “плъхове”, обяви миналата седмица, че е наредил на полицията да сложи край на всякакви демонстрации в Минск. Въпреки това десетки хиляди излязоха на улиците в неделя. Това беше една от най-големите демонстрации след изборите, след която хората се разпръснаха мирно.

С оглед на нестабилната икономика, няколко представители на банковия сектор коментираха пред Ройтерс, че повечето банки са изчерпали чуждестранната си валута, за да посрещнат нарастващото търсене от страна на граждани, които се опитват да продадат беларуски рубли. Опашките пред чейндж бюрата вече са ежедневие.

Член на борда на централната банка на Беларус посочи, че въпросът е технически, свързан с физическата наличност на банкнотите и не означава, че има проблеми с ликвидността.

Говорител на Координационния съвет – опозиционен орган, създаден миналата седмица – коментира пред Ройтерс, че двама от членовете му, Олга Ковалкова и Сергей Дилевски, са били задържани в понеделник.

Държавни следователи са привикали за разпит беларуския Нобелов лауреат, Светлана Алексиевич, по наказателно дело срещу Съвета. Разпитът е насрочен за сряда.

Алексиевич, носител на Нобеловата награда за литература за 2015 г., е член на Съвета, който цели да насърчи мирното предаване на властта и включва десетки публични личности, включително бившия ръководител на държавния драматичен театър.

Правителството е започнало наказателно разследване, обвинявайки Съвета в незаконен опит за завземане на властта. Много водещи опозиционни фигури са в затвора или са избягали от страната.

“Беларус се промени и властите ще трябва да говорят с нас”, коментира Мария Колесникова, член на Коордиционния съвет пред репортери.

Недостиг на валута

Дмитрий Мурин, член на борда на централната банка, коментира пред Ройтерс, че недостигът на чуждестранна валута има технически характер. “Има проблем с физическата наличност на банкнотите. Банките нямат недостиг на ликвидност на валута”, посочи той.

Представители на банковия сектор коментираха, че това изглежда като сериозен недостиг на твърда валута, въпреки вливането на парични средства миналата седмица.

„Има паника, търсенето на пари в брой в чуждестранна валута е много голямо“, посочи търговец на валута в Минск пред Ройтерс.

“Единствената банка, която има чуждестраннa валута и я търгува активно миналата седмица е Райфайзен Банк. Но последният самолет, превозващ валута, пристигна в Беларус миналия петък. Днес нашата банка, както и други банки искаха да закупят чуждестранна валута в брой, но от Райфайзен обявиха, че тя вече е свършила”.

Говорител на Приорбанк, дъщерното дружество на Райфайзен в Минск, отказа коментар.

Източник от държавната беларуска банка коментира, че банката му е получила запитвания от клиенти за теглене в размер на 2.5 милиона долара, но в касите си има само 100 000 долара.

Друг служител на руска банка посочи, че тегленията трябва да бъдат заявени няколко дни предварително и няма гаранция, че сумите ще бъдат налични.

В понеделник беларуската рубла спадна с около 1% спрямо еврото и долара. Нивото ѝ спрямо еврото бе рекордно ниско.

Финансова криза

По-слабата валута би оскъпила обслужването на дълга в размер на 2,5 милиарда долара до края на 2020 г. Към края на 2019 г. централната банка е разполагала с по-малко от три месеца покритие на вноса, сочат оценките на Световната банка.

“Ясно е, че има огромен недостиг на чуждестранна валута и, разбира се, това е една от страните, които имат ниски валутни резерви”, посочи Дейвид Хаунър, ръководител за развиващите се пазари за Европа, Близкия изток и Африка в Bank of America Global Research. “Страната няма много лостове да се справи с подобни сътресения за продължителен период”.

Изпълнителният директор на Viber Rakuten, която ръководи услугата Viber, беше цитиран от “Интерфакс”, че компанията обмисля да спре да инвестира в Беларус. Джамел Агауа посочи, че служителите ѝ напускат Минск.

Беларус е бивша съветска република с най-близки политически, икономически и културни връзки с Русия. Нейната територия се разглежда като изключително важна за европейската отбранителна стратегия на Русия. Кремъл трябва да избере дали да продължи да подкрепя Лукашенко, чийто авторитет намалява все повече.

Външният руски министър Сергей Лавров посочи в неделя, че протестиращите в Беларус се стремят към криза в стил „Венецуела“, както и към кръвопролития, вместо към мирно разрешаване на проблема.

В понделник руският президент Владимир Путин и Лукашенко разговаряха по телефона в третия си разговор в последните 10 дни, в който обсъдиха ситуацията в Беларус. Лидерите се споразумяха, че беларуски граждани могат да участват в изследванията на руската ваксина срещу коронавирус.