Беларус иска САЩ да намалят дипломатите си в Минск заради санкциите

В координиран ход с Великобритания и Канада, Вашингтон в понеделник наложи нови санкции на няколко беларуски физически и юридически лица. [TUT.BY Twitter]

Беларус е казал на САЩ да съкрати персонала на посолството си в Минск и отмени съгласието си за назначаването на Джули Фишър за посланик. Това е отговор на последните санкции от Вашингтон, съобщи външното министерство в сряда (11 август).

В координиран ход с Великобритания и Канада, в понеделник Вашингтон наложи нови санкции на няколко беларуски физически и юридически лица с цел да накаже президента Александър Лукашенко.

Говорител на външно министерство заяви в коментар, публикуван на сайта на министерството, че Минск е информирал САЩ, че иска персоналът на посолството да бъде намален до петима души до 1 септември, описвайки това като “нашата реакция на техните недружелюбни и дори агресивни действия”.

Заклетата като посланик на САЩ в Минск през декември миналата година, Фишър все още не е успяла да влезе в Беларус. Първоначално Минск протака издаването на визата й.

“На фона на действията на Вашингтон за намаляване на сътрудничеството във всички сфери и икономическото задушаване на страната ни, ние обективно не виждаме причина американската дипломатическа мисия да запази голям брой служители в Беларус”, се казва в съобщението на министерството.

Министерството също така повтори неотдавнашното изявление на Лукашенко, че Беларус е готов за преговори със Запада вместо за война със санкции.

Западните правителства се опитват да окажат натиск върху Лукашенко, който е обвинен във фалшифициране на изборите през август 2020 г. и в затварянето или прогонването на всички ключови опозиционни лидери, за да удължи сегашните си 27 години на власт. Той казва, че е спечелил изборите честно и други призовават за преврат.