Беларус ще забрани вноса на западни храни от януари

Президентът на Беларус Александър Лукашенко по време на пресконференция след разговорите с руския си колега Владимир Путин в Кремъл в Москва, Русия, 9 септември 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Беларус обяви във вторник (7 декември), че налага забрана за внос на храни от редица западни страни, след като Съединените щати и Европа разшириха санкциите срещу Минск.

Беларуското правителство публикува постановление, според което от 1 януари ще бъде забранен широк спектър от внос на храни от Европейския съюз, САЩ, Канада, Великобритания, Норвегия и няколко други страни.

„Взети са ответни мерки, като се вземат предвид продължаващите опити на колективния Запад да упражнява незаконен санкционен натиск върху страната ни“, се казва в изявление на правителството.

Властите в Беларус публикуваха дълъг списък с хранителни продукти, чийто внос ще бъде забранен, включително месо, млечни продукти, зеленчуци, захарни изделия и сол. Той добави, че в бъдеще може да бъдат забранени още продукти.

Забраната ще бъде в сила шест месеца, съобщиха от правителството.

Беларус посочи, че вносът на храни от страните, които ще бъдат засегнати от забраната, е на стойност над 530 милиона долара през първите десет месеца на 2021 г.

Минск допълни, че някои артикули – като бебешка храна – ще бъдат освободени от забраната в интерес на гражданите на Беларус.

„Вносителите, производителите и търговските вериги ще се съсредоточат върху замяната на стоки, които не се произвеждат в Беларус, с доставки от приятелски държави“, добави правителството, намеквайки за Русия.

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и Канада разшириха санкциите срещу Беларус заради потушаването на протестите от страна на Александър Лукашенко срещу спорното му преизбиране през 2020 г.

Миналата седмица Съединените щати, Канада и европейските съюзници засилиха натиска върху режима на Лукашенко, разширявайки санкциите срещу длъжностни лица и предприятия заради предполагаемо разпалване на миграционна криза по политически причини.

Санкциите бяха насочени към висши служители по сигурността и правосъдието, видни медийни фигури, един от синовете на Лукашенко, фирми, свързани с отбраната и основен износител на торове.

Мишени бяха и държавната авиокомпания „Белавия“, туроператори и хотели, които си сътрудничиха с правителството в примамването на хиляди мигранти от Близкия изток към полската и литовската граница, което предизвика миграционна и хуманитарна криза.

Лукашенко отрича, че е отговорен за миграционната криза. Русия разкритикува Запада за налагането на новите санкции срещу Беларус.

Забранявайки вноса на западни храни, Лукашенко следва стъпките на руския лидер Владимир Путин. През 2014 г. Москва наложи забрана на западното сирене, месо и други продукти в отговор на санкциите заради Украйна.