Белгия се колебае дали да изгони американското ядреното оръжие

Резолюцията за ядрените оръжия беше отхвърлена от белгийския парламент с крехко мнозинство. [De Kamer]

С крехко мнозинство парламентът отхвърли в четвъртък (16 януари) резолюция с искане за премахване на американското ядрено оръжие, разположено в страната, и присъединяване към Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия (TPNW).

За резолюцията гласуваха 66 депутати, а 74 бяха против.

Преди Коледа парламентарната комисия по външни работи одобри предложение за изтегляне на ядрено оръжие от белгийска територия и присъединяването на страната към Международния договор за забрана на ядрените оръжия. С документа камарата поиска от белгийското правителство “да състави възможно най-скоро пътна карта, насочена към изтеглянето на ядрено оръжие на белгийска територия”.

Според всекидневника De Morgen, американският посланик в Белгия е бил “особено разтревожен” от резолюцията преди гласуването в четвъртък. Редица депутати били потърсени от посолството на САЩ във връзка с темата.

Спорът беше предизвикат от дебата за замяна на американските изтребители F-16 в белгийската армия с американски F-35, по-нови самолети, които могат да носят ядрено оръжие.

Най-лошо пазената тайна

Дълго време, и за разлика от други страни, в Белгия няма публичен дебат за ядреното оръжие на територията й. Проектодоклад от юли 2019 г., озаглавен „Нова ера за ядрено възпиране?“, публикуван от Парламентарната асамблея на НАТО, потвърди, че Белгия е една от няколкото европейски държави, които съхраняват ядрено оръжие на САЩ като част от споразумението за споделяне на ядрени технологии на НАТО. Оръжията са разположени в авиобаза Клайне Брьогел в провинция Лимбург.

Въпреки че досега белгийското правителство нито потвърждаваше, нито отричаше това, присъствието на ядрените оръжия на белгийска територия е една от най-лошо пазените тайни в страната.

De Morgen цитира документа, с който изданието се е сдобило, преди последната му редакция. В нередактирания пасаж се казва, че “в рамките на НАТО САЩ разполагат около 150 ядрени оръжия в Европа, по-специално гравитационни бомби B61, които могат да бъдат използвани както от американски, така и от съюзнически самолети. Тези бомби се съхраняват в шест американски и европейски бази: Клайне Брьогел в Белгия, Бюхел в Германия, Авиано и Геди-Торе в Италия, Волкел в Холандия и Инджирлик в Турция”.

Източник от НАТО каза на EURACTIV, че е необходим ядрен капацитет, „за да се поддържа мир и да се предотврати агресията“ отвън. “Целта на НАТО е свят без ядрени оръжия, но докато съществуват, НАТО ще остане ядрен алианс”, допълни източникът по темата за актуалния дебат в Белгия.

Белгийските служители многократно предполагаха, че приютяването на американското ядрено оръжие в Клайне Брьогел затваря устата на критиците в съюза за това, че Белгия не отговаря на целите на НАТО да увеличи разходите за отбрана до 2% от БВП.

През 1968 г. Белгия подписа Договора за неразпространение и го ратифицира през 1975 г. Трите цели на договора са неразпространение, окончателно премахване на всички ядрени оръжия и международното сътрудничество в мирното използване на ядрената енергия.

“В ЕС Белгия положи специални усилия за постигане на значителни и балансирани позиции, с които и европейските държави с ядрено оръжие и другите държави-членки на ЕС могат да се съгласят”, се казва в позицията на белгийското правителство. Белгия, като страна от НАТО, досега не подкрепя Договора за ООН за забрана на ядрените оръжия (TPNW) от 2017 г. Това е първото правно обвързващо международно споразумение за цялостна забрана на ядрените оръжия, като целта е да доведе до пълното им премахване.

Резолюцията, гласувана в четвъртък, имаше за цел да промени това. Проучване на общественото мнение, проведено от YouGov през април 2019 г., показа, че 64% от белгийците смятат, че тяхното правителство трябва да подпише договора, като само 17% са против.