Берлин и Париж обещаха да са двигателят на реформата на ЕС

В светлината на настоящите предизвикателства – особено руската агресивна война – "германско-френското партньорство и приятелство са по-важни от всякога като двигател и източник на вдъхновение за европейския проект“, заяви Шолц на пресконференцията. [CLEMENS BILAN/EPA]

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон обещаха да засилят френско-германския тандем и да водят Европа по пътя на реформите, за да позволят по-силен и по-суверенен Европейски съюз.

След като Макрон изложи визията си за Европа по време на заключителното заседание на Конференцията за бъдещето на Европа в понеделник (9 май), той отпътува за Берлин, за да обсъди изпълнението на препоръките за реформа на Европейския съюз.

В светлината на настоящите предизвикателства, особено руската война в Украйна,  „германско-френското партньорство и приятелство са по-важни от всякога като двигател и източник на вдъхновение за европейския проект“, заяви Шолц на пресконференция.

Двамата лидери обявиха, че искат да засилят двустранните усилия за реформата на ЕС и да говорят с един глас. Затова двамата държавни глави обявиха съвместна консултация на министрите, която трябва да се проведе след общите избори във Франция в началото на юли.

„Бих искал отново да засилим координацията на двустранно ниво и през следващите седмици да се проведе германско-френски съвет на министрите“, каза Макрон.

Според анализатори това може да промени правилата на играта.

„Френско-германският съвет на министрите, който ще се проведе след парламентарните избори във Франция, може да бъде отправна точка за възобновяване на европейската реконструкция“, каза директорът на Центъра за европейска политика в Париж Марк Узан пред EURACTIV.

Реформа на ЕС?

Двамата лидери се съгласиха, че настоящата ситуация изисква решителни действия. Макар че много от препоръките от Конференцията за бъдещето на Европа са постижими в настоящата договорна рамка, „има и други въпроси, които изискват дълбока промяна“, каза Макрон.

Макрон настоява за промени в договора. Подобен път беше предвиден и в германското коалиционно споразумение, което призова резултатите от конференцията да се използват като „конституционен момент“ за ЕС, който трябва да доведе до „по-нататъшно развитие към федерална европейска държава“.

Въпреки това Шолц показа известно колебание да повтори тези амбициозни цели, като заяви, че „ние ще бъдем на борда“, ако „може да бъде намерен консенсус“ за реформата на договора.

„По-голяма ефективност може да бъде постигната и без да се налага да се преминава към промени в договора“, коментира Шолц. Той подчерта, че „е важно“ да се премине към гласуване с мнозинство по въпросите на външната политика на ЕС, което вече е възможно съгласно съществуващата договорна рамка. Този ход  бе силно подкрепен от Макрон.

Към Европа на много скорости?

Призивът за реформа на ЕС от Конференцията за бъдещето на Европа предизвика значителна реакция от страна на източноевропейските и скандинавските държави-членки.

Тринадесет държави членки заявиха в съвместен документ, че няма да „подкрепят необмислени и преждевременни опити за стартиране на процес за промяна на Договора“.

Макрон индиректно отговори на тези опасения по време на речта си в Европейския парламент в понеделник, като избра Европа с различни скорости.

„Наясно съм със страховете от многоскоростна Европа“, каза Макрон и добави, че „най-скептичните или най-колебливите“ не трябва да забавят Европа. Това е, което „ще позволи на нашата Европа да се утвърди като сила“, подчерта той.

Макрон се застъпи за Европа на много скорости, която да осигури по-гъвкава интеграция на европейското съседство – особено когато става въпрос за Западните Балкани или Украйна и Обединеното кралство. Според Макрон това може да се оформи под формата на „европейска политическа общност“.

Тази концепция би включвала възможността за установяване на по-тясно сътрудничество със страни, които са географски близки и „свързани със същия набор от ценности като нас“, без да се преминава през дългия процес на разширяване, заяви Макрон.

Макар че тази политическа общност няма да затвори вратите за присъединяване към ЕС, тя ще осигури платформа за политическо сближаване и частична интеграция, без да е формално част от блока.

Шолц нарече предложението „интересен подход за справяне с големите предизвикателства, които ни предстоят“.

Шолц обаче подчерта, че този подход не трябва да възпрепятства процеса на присъединяване на настоящите страни кандидатки от Западните Балкани – като Северна Македония.

Германският канцлер посочи, че „искаме да постигнем конкретни споразумения много бързо, за да продължим напред с интеграцията на нашия ЕС и по отношение на Западните Балкани“.