„Бизнес както обикновено“ с Казахстан?

Казахстански полицаи по време на протестите срещу високите цени на горивата [EPA-EFE/STRINGER]

2022 година започна с вълненията в Казахстан, които вероятно ще повлияят на голямата картина на световната геополитика. Размириците бяха изненадващи, защото Казахстан беше символът на стабилността. Този образ на страната беше привлякъл стотици милиарди чуждестранни инвестиции.

Стабилността до голяма степен беше резултат от външната политика на Казахстан, защото страната успя да изгради приятелски отношения с основните играчи – и с всички страни като цяло.

Преди десет години Казахстан имаше проблеми с ислямизма, но нещата бяха държани под контрол. По отношение на вътрешната стабилност режимът в Нурсултан експериментира с контролирана демократизация, в която очевидно имаше повече контрол, отколкото демокрация. Стандартът на живот се е подобрил в сравнение с първите години след получаване на независимостта от Съветския съюз, но това очевидно не е достатъчно.

Корупцията и кронизмът изострят ситуацията. По-трудно е да се приеме увеличение на цените, когато то идва от компания, собственост на семейството на бившия президент.

Звучи налудничаво страна, което е толкова богата на енергийни ресурси, да бъде дестабилизирана от цените на енергийните ресурси.

От западна гледна точка протестите бяха срещу авторитарното управление и ниския жизнен стандарт. Версията на режима в Нурсултан е, че мирните протести са били яхнати от терористични, екстремистки и престъпни групи, които са обучени в чужбина, както и от ислямистки групировки, въпреки че не казват кои са те, откъде са дошли и кой ги финансира. При проследяване на събитията е полезно да се припомни, че казахстанският режим има политически противници, които живеят в изгнание във Франция и Белгия.

Русия побърза да изпрати войски, съгласно условията на договора за Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), по който Казахстан е страна. За да оцелее, режимът в Нурсултан очевидно се нуждаеше от руска помощ. Вътрешното несъгласие вероятно беше на всички нива, съдейки по уволненията на различни високопоставени служители. Като цяло влиянието на Русия, което така или иначе е силно в Казахстан, ще се увеличи.

Това обаче не означава, че Русия е доволна от развитието. Размириците в Казахстан се случват, когато Кремъл е силно концентриран върху кризата около Украйна и това разсейване не е добре дошло. Освен това за руската общественост събитията в Казахстан могат да се тълкуват като сигнал, че нещо подобно може да се случи и в самата Русия. Чувството за стабилност на авторитарните държави е коварно.

Това също е лоша новина за Путин, който може и да е обмислял да последва начина на Нурсултан Назарбаев за оттегляне от властта, но да остане Уважаваният лидер.

Китай също не харесва подобни вълнения. Стабилността на Казахстан, понякога наричан „катарамата на „Един пояс, един път“, е важна за Китай. Размириците в Казахстан предизвикаха незначителни реакции от Вашингтон. Понастоящем САЩ нямат интерес да бъдат забелязани или обвинени в подклаждане на още цветни революции в бившите съветски републики.

ЕС, който е най-големият инвеститор в Казахстан, вдигна шум, предполагайки, че може да обмисли някои мерки в отговор на насилствените репресии срещу мирни демонстранти. Но именно поради икономическите интереси острите наказателни мерки са малко вероятни. ЕС обича да посредничи – но в този случай не е ясно с кого, особено ако вълненията ще бъдат използвани за вкарване в затвора на борците срещу режима.

Размириците в Казахстан ще засегнат най-вече региона, в който страната играеше стабилизираща роля и оглавяваше регионалното сътрудничество. Може ли сегашното ръководство на Казахстан, което даде заповедта за стрелба на месо, пак да играе международна роля?

Казахстан също е врата към Централна Азия. Без значение какво ще се случи, събитията в Казахстан вероятно ще вдъхновят лидерите на другите страни от Централна Азия към по-голям контрол върху тяхното население, а не към повече демократизация. Бизнесът с Казахстан ще продължи. Дали ще бъде „бизнес както обикновено“ е друга тема.