Битката за Донбас ще определи хода на войната

Жилищна сграда, повредена при неотдавнашен обстрел в град Бахмут, Донецка област, Източна Украйна, 13 юни 2022 г., на фона на руската инвазия. [Stringer/EPA/EFE]

Битката на Украйна срещу руските войски в източния регион Донбас ще определи хода на войната, заяви президентът Володимир Зеленски във вторник (14 юни), като помоли страната си да остане силна пред лицето на опустошителната атака на Москва срещу два ключови града.

Изходът от конфликта виси на косъм, затова ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи все по-отчаяните призиви на Украйна за повече оръжия, призовавайки съюзниците да ускорят доставките за Киев.

Руските сили засилиха опитите си да блокират украинските войски, които са се настанили в индустриалния център в Северодонецк, като разрушиха и трите моста, които го свързват с побратимения град Лисичанск.

„За съжаление има болезнени загуби. Но трябва да останем силни. Това е нашата нация“, каза Зеленски във видеообръщение във вторник вечерта.

„Да останеш там в Донбас е от решаващо значение. Донбас е ключът към решението кой ще доминира през следващите седмици“, обясни той.

Около 500 цивилни се укриват под „силен огън“ в химическия завод в Северодонецк, каза пред украинската телевизия ръководителят на градската администрация Александър Стрюк.

Руското министерство на отбраната заяви, че е готово в сряда да организира евакуация от завода в контролираната от сепаратистите част от Луганска област.

Бавни доставки на оръжие?

Силите на Украйна бяха изтласкани от центъра на Северодонецк, а руснаците контролират между 70 и 80% от града в опита си да го обкръжат, според областния управител Сергей Гайдай.

Превземането на Северодонецк би отворило пътя към Славянск и другия голям град, Краматорск, в стремежа на Москва да завладее Донбас – населен предимно с рускоговорящи, който е частично под контрола на прокремълските сепаратисти от 2014 г.

Зеленски каза пред репортери във вторник, че колко дълго ще продължи войната зависи най-вече от международната подкрепа и „какви личности са лидерите на европейските държави“.

Той съжалява за това, което той нарече „сдържано поведение на някои лидери“, което според него „много забави доставките на оръжие“.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр каза, че Киев е получил само 10% от оръжията, които е поискал от Запада.

На среща с група лидери на НАТО в Хага, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че работи за координиране на повече доставки на оръжия.

„Защото те напълно зависят от това, за да могат да се изправят срещу бруталната руска инвазия“, посочи той.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон каза, че Европейският съюз трябва да изпрати на Киев „положителен сигнал“ относно кандидатурата му за членство в ЕС.

Европейската комисия трябва да даде своята препоръка относно перспективите за членство на Киев през следващите дни на фона на скептицизма сред някои членове.

„Никъде не е безопасно“

В Лисичанск екип на Фрас Прес видя черен дим, който се издигаше от химическия завод в Северодонецк и друг район в града.

Пенсионерката от Лисичанск Валентина седеше на терасата на апартамента си на приземния етаж, където живее сама, с два бастуна под ръка.

„Страшно е, много страшно“, каза 83-годишната жена. „Защо най-после не се споразумеят, за бога, и да си стиснат ръцете?“

По пътя от Лисичанск до Краматорск украинските сили транспортираха повече оръжейни системи на фронта, а специализирани превозни средства превозваха танкове за ремонт.

В град Новодружеск, близо до Лисичанск, все още имаше миризма на изгоряло и дим от сградите, които бяха разрушени при обстрел през уикенда.

„Никъде не е безопасно, това е всичко“, каза войник, застанал пред пожарна кола.

„Тук все още има много хора“, добави той.

По-далеч в Славянск, 41-годишната Наталия, вече безработна чистачка каза, че се опитва да реши дали да се евакуира.

„Хората ще си тръгнат, ако започнат да бомбардират силно града ни “, каза тя пред АФП.

Предупреждение за сираци

В Ню Йорк високопоставен служител на ООН предупреди във вторник, че украинските деца не трябва да бъдат осиновявани в Русия, където се смята, че са били преместени няколко хиляди млади хора след инвазията на Москва.

„Ние повтаряме, включително пред Руската федерация, че осиновяването никога не трябва да се случва по време или веднага след извънредни ситуации“, каза пред репортери Асфхан Хан, регионален директор на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за Европа и Централна Азия.

Такива деца не могат да се приемат за сираци и преместването им трябва да е доброволно, добави Хан.

Междувременно Кремъл заяви, че не е получил искане от Лондон да се намеси в случая с двамата британци, които бяха осъдени на смърт от промосковските сепаратистки власти в Източна Украйна.

Ейдън Аслин и Шон Пинър, заедно с мароканеца Брахим Саадун, бяха осъдени по обвинение, че са действали като наемници и са се били на страната на Украйна от съда в самопровъзгласилата се „Донецка народна република“.

Вашингтон заяви, че ще продължи да разрешава плащанията на Русия за енергийни продукти до 5 декември, за да даде време на европейските държави да се подготвят за почти пълно петролно ембарго, което бе наложено  като наказание за войната на Москва.