Блинкен на посещение в Брюксел за преговори за Украйна и Афганистан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори по време на пресбрифинг в края на срещата на външните министри на НАТО в централата на Алианса в Брюксел, Белгия, 24 март 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се завърне в Брюксел тази седмица, за да обсъди Иран, Афганистан и руските действия в Украйна, посочи американски представител.

Блинкен ще се присъедини към министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Остин трябваше да посети централата на НАТО в Белгия по време на пътуване, което започна в събота (10 април) и включва още Израел, Германия и Великобритания, съобщиха от Пентагона миналата седмица.

Пътуването на двама от членовете на кабинета на президента Джо Байдън съвпада с нарастващото напрежение вследствие на руските дейности в близост до източната граница на Украйна. Там, според Вашингтон, Русия е събрала най-много войски от 2014 г. насам, когато анексира Крим.

В петък руският президент Владимир Путин обвини Украйна в “опасни провокативни действия” в източния регион на Донбас на Украйна.

Турция, член на НАТО, посочи в петък, че от 14-15 април САЩ ще разположат два военни кораба в Черно море.

Блинкен посети Брюксел за първи път през март за разговори със съюзниците от Европейския съюз и НАТО и обеща да възстанови и съживи трансатлантическите съюзи.

Министърът на отбраната на Украйна коментира в събота, че страната му може да бъде провокирана от изострянето на ситуацията от страна на Русия в конфликтната зона в източния регион на Донбас в Украйна.

Министър Андрий Таран посочи, че руските обвинения за нарушаване на правата на рускоговорящите в региона може да са причина за възобновяване на въоръжената агресия срещу Украйна.

“В същото време трябва да се отбележи, че засилването на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна е възможно само, ако бъде взето политическо решение на най-високо ниво в Кремъл”, каза той в изявление.

Киев вдигна тревога за струпването на руски сили в близост до границата между Украйна и Русия и за нарастващото насилие по контактната линия, разделяща украинските войски и подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас.

Руските военни действия подсилиха опасенията, че Москва се готви да изпрати сили в Украйна. Руското правителство отрече, че войските му са заплаха, но посочи, че те ще останат в региона, докато Кремъл намери за добре.

Москва обяви в неделя, че някои от условията, отбелязани в мирните споразумения в Минск за Източна Украйна, трябва да бъдат изпълнени, преди да се продължи с нов кръг от мирни преговори, съобщиха руските агенции.

Политическите съветници работят по възможен кръг от такива преговори в рамките на т. нар. нормандски формат, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в държавен ефир. Агенциите не дадоха повече подробности.

Нормандският формат събра лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция с цел прекратяване на конфликта между силите на Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна.