Блинкен: САЩ и НАТО имат силен интерес да запазят Турция в Алианса

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (Д) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъстват на срещата на външните министри на НАТО в централата на Алианса в Брюксел, Белгия, 23 март 2021 г. [EPA-EFE / YVES HERMAN / POOL]

Във вторник (23 март) държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща да възстанови и съживи трансатлантическия военен съюз след четири години стагнация, през които Вашингтон считаше НАТО за остаряла и разделена организация в криза.

Блинкен бе първият висш американски служител, който посети НАТО, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари. Той посочи, че Алиансът се намира в решаващ момент, но може да излезе по-силен след решаването на вътрешните спорове за Турция и руския газ.

“Дойдох тук, за да изразя твърдата ангажираност на Съединените щати (към НАТО)”, каза Блинкен пред репортери на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

“Съединените щати искат да възстановят партньорствата си преди всичко със съюзниците си от НАТО, ние искаме да съживим Алианса”, добави той.

“Последното нещо, което можем да си позволим, е да приемем този съюз за даденост”. Това подчерта Блинкен, дългогодишен довереник на Байдън, който се опитва да поправи щетите, нанесени от политиката на Тръмп “Америка на първо място”.

Блинкен каза, че военният възход на Китай и опитите на Русия да дестабилизира Запада са заплахи, които изискват от НАТО да се обедини, призовавайки Турция да заеме подобаващата си роля в Алианса.

Напрежение с Турция

Вашингтон многократно е изразявал загриженост относно факта, че Турция – страна-членка на НАТО – закупи руските системи за противоракетна отбрана С-400, както и за активността ѝ в Източното Средиземноморие, което предизвика напрежение с Гърция.

През 2019 г. Турция блокира за кратко плановете за отбрана на НАТО и започна офанзива срещу подкрепяните от САЩ бунтовници в Сирия. Това накара френския президент Еманюел Макрон да каже, че НАТО “преживява мозъчна смърт”.

Блинкен посочи, че въпреки различиятa с Анкара, САЩ и НАТО имат силен интерес да запазят Турция в Алианса.

“Турция е дългогодишен и ценен съюзник”, каза Блинкен по време на събитие в централата на НАТО, като добави, че е в интерес и на Анкара да остане в него.

По време на срещата Анкара се ангажира да бъде домакин на медиационна среща в подкрепа на афганистанския мирен процес, което много експерти интерпретираха като сигнал за готовност за сближаване.

Афганистанският президент Ашраф Гани обаче иска да отхвърли американския мирен план и вместо това да насрочи избори в рамките на шест месеца. Гани ще представи намерението си на международна среща в Турция през април, предаде Ройтерс, цитирайки високопоставени членове на правителството.

Столтенберг призна различните позиции по въпроса с руските системи за противоракетна отбрана и конфликта в Източното Средиземноморие, но отбеляза, че НАТО предоставя значителна платформа за медиация и решаване на конфликти.

“Със своите кораби в региона, НАТО всъщност може да обедини Турция, Гърция и Европейския съюз и да помогне за изпълнението на важно споразумение”, каза Столтенберг.

Въпреки това във вторник дипломати от двете страни-членки на НАТО не успяха да постигнат пробив по време на последния кръг от преговори по повод конфликта в Източното Средиземноморие.

В Брюксел наблюдателите предполагат, че Байдън е помолил Европа да не влошава отношенията си с Турция в светлината на ескалираща криза между Запада и Русия.

Индо-Тихоокеанския регион

Новата стратегия на НАТО спрямо Русия и Китай призовава за засилено участие на страни от Индо-Тихоокеанския регион, които не са членки на алианса.

“Става въпрос за изграждане на нови партньорства, обучения, изграждане на капацитет, но също така и за създаване на партньорства в Азиатско-Тихоокеанския регион: Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Те са ни партньори, така че бихме искали да укрепим тези отношения и да отговорим на последиците от възхода на Китай”, каза Столтенберг пред репортери.

Запитан каква би била ролята на НАТО в региона, Столтенберг посочи, че Алиансът ще застане на страната на Австралия в споровете ѝ с Китай.

“Отнесоха се много лошо с Австралия, след като тя поиска независимо разследване за произхода на коронавируса”, ​​каза Столтенберг.

“Важно е да покажем, че сме в състояние да се подкрепяме взаимно, когато видим, че Китай се опитва да упражнява натиск над страни по целия свят”, добави той.