Борел: ЕС да се подготви за следващите кризи – Ирак и Сахел

Картата на местоположенията на френската армия в Сахел, която бе представена на видеоконференция за Сахел, Париж, Франция, 16 февруари 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Падането на Кабул под властта на талибаните и хаотичните международни усилия за евакуация показват, че Европа трябва да развие свой собствен военен капацитет, независим от САЩ, заяви върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

В интервю за Франс прес Борел каза, че европейските сили ще се борят да евакуират своите граждани и афганистанските съюзници, преди САЩ да прекратят операцията си на летището в Кабул – може би още на 31 август.

Няколко съюзници на САЩ поискаха от Вашингтон да отсрочи изтеглянето. Това  потвърди и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в петък (20 август). Причината е, че без защитата на 6000 американски войници, които са разположени на летището в Кабул, може да се наложат действия на европейските сили.

Шокиращият срив на подкрепеното от Запада афганистанско правителство, хаотичните сцени на летището и опасенията, че ново поколение афганистански бежанци ще се насочат към Европа, съживиха дебата за самостоятелността на Европа при международни операции.

Дипломатическата мисия на ЕС в Кабул наброява 400 афганистански служители и членове на семействата им, които имат право да емигрират в Европа, но само 150 са успели да напуснат страната досега, а някои от изпратените от европейските страни самолети излитат полупразни.

Една трета от пътниците на полет, пристигнал в Испания в събота, са американци, подчерта Борел.

„Проблемът е в достъпа до летището – американските проверки и мерките за сигурност са много стриктни“ и възпрепятстваха преминаването на афганистанския персонал, каза Борел и добави, че Брюксел е поискал от Вашингтон да покаже „по-голяма гъвкавост“.

Европейските политици се опасяват, че едва ли кризата в Афганистан ще е единствената и че бъдещите кризи в Ирак или в региона Сахел в Западна Африка може да изискват подобни военни мисии за защита на европейските граждани и интереси, може би без подкрепата на САЩ.

Стратегическа автономия

„Много съжалявам за начина, по който се развиха нещата, но никой не поиска мнението на европейците“, каза той.

„Някои държави ще трябва да си зададат въпроси за американския съюзник, който, както каза Джо Байдън, не иска да води войни на други хора.

„Европейците нямат избор. Трябва да се организираме, за да се справим със света такъв, какъвто е, а не със света, за който мечтаем.“, подчерта той.

Европейският съюз вече разработва това, което нарича новия си „стратегически компас“, рамка, която предоставя на 27 -те държави от блока, които действат заедно, повече дипломатически и военни правомощия. Това президентът на Франция Еманюел Макрон нарича „стратегическа автономия“.

С развитието на събитията в Кабул председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е домакин на срещите на върха на лидерите на ЕС, написа в Туитър: „Ситуацията в Афганистан не е успешна история за международната общност“.

„Трябва да анализираме как ЕС може да разгърне допълнително способностите си и да повлияе положително на международните отношения, за да защити своите интереси. Нашата стратегическа автономия  остава в нашия дневен ред на срещата на върха“.

За Борел това трябва да включва разгърнати съвместни военни сили за реакция.

„Ние ще предложим на Съюза да бъде създаден корпус от 50 000 души, които да действат при обстоятелства, каквито виждаме в Афганистан“, каза той пред  Франс прес. 

„През септември ще посетя Ирак, Тунис и Либия. Следващите кризи ще бъдат в Ирак и Сахел“, каза той.

„Европа реагира само при криза. След Афганистан трябва да се събуди. Дойде моментът да се създаде военна сила, способна да се бие, ако е необходимо.“, допълни главният дипломат на ЕС.