Борел мечтае “да направим мултилатерализма отново велик”

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел говори по време на пресконференция след срещата на министрите на външните работи в централата на Европейския съвет в Брюксел, 19 ноември 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел описва в стратегическа статия въздействието на пандемията върху световните дела, като предупреждава за нарастващи различия между играчите, отстъпление от борбата срещу глобалната бедност и засилване на авторитарните режими.

Статията “Геополитическата обсерватория на COVID-19“, публикувана в понеделник, е от девет страници и EURACTIV получи копие.

“За Европейския съюз и неговата външна политика въздействието на кризата с COVID-19 много ще зависи от решенията, които ще вземем през следващите месеци“, пише Борел и предполага, че “стратегически осъзнатата и по-автономна Европа ще е по-добър съюзник за Съединените щати”.

Главният дипломат на ЕС казва, че пандемията е първата глобална криза от началото на 20-ти век, в която САЩ до момента не са играли водеща роля.

В същото време кризата на  мултилатерализма (глобално управление, базирано на създаването на общи правила, чиято цел е да се избегнат двустранните идискриминационни спрямо останалите споразумения) продължава: Г7 и Г20 практически отсъстват; Съветът за сигурност на ООН е парализиран и много секторни структури, като Световната търговска организация и Световната здравна организация се превръщат в арени, където страните се бият помежду си.

Борел отбелязва, че избирането на Джо Байдън отваря по-обнадеждаващи перспективи за мултилатерализъм, но предупреждава, че ЕС “не трябва да очаква чудеса“.

“Европа трябва да действа сама, когато е необходимо, а с други, когато е възможно“, пише той, отбелязвайки, че дори и с Байдън в Белия дом, не трябва да се очаква ЕС и САЩ да се споразумеят за всичко.

“Би било загуба на време да се обсъждаме абстракции, дали трябва да възприемем подход, основан на “европейска автономия“ или “трансатлантическо партньорство“. Това са две страни на една и съща монета: стратегически осъзнатата и по-автономна Европа е по-добър съюзник за САЩ “, заявява Борел.

Що се отнася до отношенията със САЩ, Борел смята Брюксел да прави предложения, вместо да отправя искания. Той подчертава, че ЕС трябва да намери начин за работи с администрацията на Байдън така, че да върне Вашингтон към иранското ядрено споразумение, а Иран отново да спазва ангажиментите си.

Освен това той казва, че общността трябва да продължи да укрепва своята отбрана и да увеличава способностите за оперативност, особено що се отнася до съседите.

По отношение на европейската сигурност, Борел смята, че ЕС трябва да интегрира всички страни от Западните Балкани в евроатлантически структури, да подкрепи суверенитета и реформите в Украйна, да разработи “силен и последователен подход“ към Русия и да попречи на Турция да се “отдалечава” от пътя към блока.

Като една от основните заплахи  първият дипломат на общността определя възхода на авторитарните режими, като посочва по-специално три държави: Русия, Китай и Турция, като последната е съюзник на повечето страни от ЕС в НАТО и все още официално кандидат за присъединяване към ЕС.

Той добавя, че трите държави имат общи характеристики:  “те са суверенни спрямо външния свят и авторитарни в собствените си граници. Те искат техните зони на влияние да бъдат признати и са решени да ги защитят от външен контрол. И накрая, те искат да променят правилата на глобалната игра. ”

Главният дипломат на ЕС предупреждава за процес на изолация на западната общност от Русия и Турция заради конфликти като тези в Нагорни Карабах, Либия или Сирия.

“Природата се отвращава от вакуума: рискуваме да видим създаването на руски и турски военни бази в Либия, на няколко километра от бреговете ни“, пише Борел.

По отношение на Китай, който той нарича “партньор, конкурент и системен съперник“, той пише, че никоя европейска държава не е в състояние да защитава своите интереси и ценности сама срещу държава с такъв размер.

Възходът на Китай и конкуренцията му със Съединените щати ще продължат да формират глобалния пейзаж, прогнозира Борел, очевидно застъпвайки се за отделен път в отношенията между Пекин и Брюксел, с положителен дневен ред по важни глобални проблеми като климатичните промени.

Борел призовава за връщане към мултилатерализма след Втората световна война, признавайки, че много международни институции имат нужда от реформа. “Крайно време е да направим мултилатерализма отново велик“, като перифразираме Доналд Тръмп“, пише той.

Освен с новата администрация на САЩ, първият дипломат на общността настоява за по-близки отношения  с Япония, Южна Корея, Канада, Мексико или Австралия, както и повече работа по отношение  на огнищата на напрежение като Хонконг, Судан или Беларус. Той беше категоричен, че “никой няма интерес да превърне Беларус в нова Украйна“.