Борел посещава фронтовата линия на Украйна в знак на подкрепа на фона на опасенията на Русия

Европейският върховен представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел (вляво) и украинският външен министър Дмитро Кулеба (вдясно) присъстват на съвместната си пресконференция в Киев, Украйна, 22 септември 2020 г. [EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO]

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел пристигна в Украйна във вторник (4 януари) в демонстрация на подкрепа за Киев, докато Западът предупреждава Русия да не предприема нападение срещу бившия съветски съсед.

Посещението идва след месеци на напрежение, при което Западът заплашва Москва с масивен координиран отговор на санкциите, в случай че Русия нахлуе в Украйна.

„С нарастването на военните сили на Русия, аз съм тук, за да покажа подкрепата на ЕС за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, написа Борел в Туитър.

САЩ и техните съюзници обвиниха Русия, че планира инвазия, след като събра около 100 000 военнослужещи близо до границата с Украйна.

Високопоставени служители от Съединените щати и Русия трябва да проведат двудневни преговори в Женева във връзка с кризата, които започват в неделя, след като Кремъл отправи редица искания към Вашингтон.

Брюксел се опасява, че ще бъде изолиран, докато САЩ и Русия обсъждат баланса на силите в Европа, като Борел настоя, че „всяка дискусия за европейската сигурност трябва да се случва в координация и участие на ЕС“.

Министерството на външните работи на Украйна посочи в изявление, че посещението му „цели да потвърди подкрепата на нашата държава от страна на ЕС на фона на агресивните действия на Русия“.

По време на двудневното си пътуване Борел ще посети фронтовата линия на конфликта на Киев с проруските бунтовници в източната част на страната.

Това ще бъде първото посещение на върховен представител на ЕС по външната политика в Източна Украйна след избухването на войната през 2014 г., съобщи външното министерство.

Киев съобщи, че Борел ще проведе разговори с украинския си колега Дмитро Кулеба за „възпиране на Русия от по-нататъшна агресия, включително чрез строги икономически санкции“.

Москва настоява, че воденият от САЩ военен алианс НАТО трябва да изключи възможността за членство на бивша съветска Украйна и да намали силите си близо до границата с Русия.

САЩ отхвърлиха това, което наричат ​​опит на Москва да диктува бъдещето на независимите съюзници и заплашиха Москва със „сериозни разходи“, ако предприеме ново нахлуване в Украйна.

Администрацията на президента Джо Байдън се опита да увери европейските съюзници, че ще действа в съгласие с тях, отхвърляйки предположенията, че може да търси споразумение в стил „Студената война“, което засяга Европа, но е без нейно участие.

Държавният секретар Антони Блинкен в понеделник разговаря съвместно по телефона с външните министри на девет източни членки на ЕС.

Блинкен „подчерта ангажимента на САЩ за продължаване на консултациите и координацията с всички трансатлантически съюзници и партньори, докато работим за деескалация чрез възпиране, отбрана и диалог“, посочи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Конфликтът в Източна Украйна избухна, след като Москва анексира киевския полуостров Крим през 2014 г. и оттогава в него загубиха живота си повече от 13 000 души.