Борисов в Брюксел: Посъветвах Заев да не подава оставка

Борисов на срещата на върха на 18 октомври 2019 г. (Георги Готев)

Неспособността на ЕС да вземе решение за започване на преговори за членство с Македония предвещава вътрешнополитическа криза в съседната страна. Премерът Бойко Борисов каза, че е имал дълъг телефонен разговор с колегата си Зоран Заев, и го е посъветвал да не подава оставка.

“Нищо не е приключило, просто е отложено. Отчетена беше огромната работа, която свършиха колегите в Северна Македония и Албания са свършили. Договорът ни за добросъседствo, Преспанското споразумение, съдебната реформа”, каза Борисов и обясни, че процесът най-вероятно ще бъде продължен пред май в Загреб по време на хърватското председателство.

“Да, безспорно (в ЕС) има страх от разширяването. Но огромната част от държавите са “за” тези две държави да получат своята перспектива”, коментира Борисов.

 

Българският премиер каза, че сега България и Северна Македония ще получат още време да разрешат проблемите помежду си.

“Сега ще има 6-7 месеца двете комисии по историята да си свършат работата, за да може хората да са сигурни, че този процес няма да е в ущърб на България”, коментира той.

 

Все пак Борисов намекна, че не е нормално стабилността в една държава да зависи от един политик. Той припомни времето, когато е имало натиск ЕС да направи решитетелни крачки по времето, когато президент беше Борис Тадич. По негови думи тогава френският президент Саркози казал, че ако в една държава ориентацията зависи от един човек, тя със сигурност не е готова за подобни решителни крачки.

“Ако в Северна Македония или Албания има партии, сили, които биха могли в даден момент да се върнат назад, това също е голям риск“, каза Борисов.

Дипломат от богата страна-основателка на ЕС, която обикновено не е сред най-ентусиазираните привърженици на разширяването, каза пред журналисти че “има риск да загубим Западните Балкани”.

Италианският премиер Джузепе Конте настоя върху това, че Албания и албанското население на Северна Македония са мюсюлманска общност, която не трябва да се чувства отхвърлена.

“Това са срещи с историята. През 15-и век тези народи попадат в Отоманската империя, сред края на Втората световна война – под комунизма. Тези народи искат да са част от Европа. Вчерашният ден на 2019 г. ще бъде запомнен като историчаска грешка”, каза той.

Запитан за мониторинговия доклад за България, който се очаква през този месец, Борисов даде да се разбере, че лоши изненади не са изключени. “Ние сме изполнили абосолютно всички препоръки. Да видим сега какво ново ще се появи”, каза той с усмивка, и добави: “Десет години винаги се намира нещо. Независимо кое правителство е”.