Борисов в Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

Бойко Борисов в Давос. [Правителствена пресслужба]

България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС.”. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изказването си в панела по темата в рамките на Световния икономически форум в Давос, предаде правителствената пресслужба.

Според Борисов политиката на разширяване е катализатор за ключови реформи в страните от региона. По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на стабилността в региона, но не са алтернатива на ЕС. “Регионалното сътрудничество обаче не е алтернатива на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив – то следва да допринася за постигането на стратегическата цел за членството в ЕС на страните от региона”, каза Борисов. По думите му “бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен”.

През октомври м.г. по настояване на Франция ЕС отказа да стартира преговорите за членство със Северна Македония и Албания. Очаква се процесът да бъде възобновен тази пролет.

Но има работа и със Северна Македония

По същото време българският премиер се срещна и с македонския външен министър Никола Димитров. Той изрази очакванията си към Скопие за продължаване на работата на комисията, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави

“Разговаряхме и за положителното развитие на двустранните ни отношения след сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество”, написа Борисов в профила си във Фейсбук.

Двустранната комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, блокира преди да постигне съгласие за личността на Гоце Делчев. Очакванията са комисия да не работи поне до месец май, когато трябва да се е сформирало новото правителство в Скопие.

“Чудесна работа” за Либия

В Давос Борисов се срещна и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Фокус в разговора им били резултатите от конференцията за Либия в Берлин.

Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпео, Меркел-Макрон, аз съм оптимист”, похвалил ги Борисов.

“Трябва да се остави оръжието настрана и да се водят политически разговори”, каза Чавушоглу за конфликта Либия. В края на януари той ще посети София.

От правителствената пресслужба съобщиха още, че в Давос Борисов се е видял и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и с шефа на ЕП Давид Сасоли