България строи с “пълна мощност” продължението на спорния “Турски поток”

Бойко Борисов [МС]

“Балкански поток се строи с пълна мощност, краят на трасето не се вижда в едната и в другата посока. Да видят хората какви огромни съоръжения се правят. По над 5 км на ден се работи.” Това каза премиерът Бойко Борисов, който в петък (3 януари) инспектира от въздуха как върви изграждането на газопреносната инфраструктура “Балкански поток” в участъка от Горни Дъбник до Селановци. Трасето на газопровода преминава през територията на 11 области, а в момента се работи по участък с дължина 45,2 км, разположен на територията на област Плевен. Към момента са доставени тръби за 215,20 км, обясниха от правителствената пресслужба.

Борисов пусна видео от инспекцията в страницата си във Фейсбук.

Ще спазим сроковете и „ Балкански поток“ ще е готов в края на май. На много места е под земята, 400 души работят на пълни обороти. 18 000 тръби са тук , още 3500 са на бургаското пристанище, на над 215 км тръбите са разстанени. Спазили сме всички процедури като член на ЕС. Със завършването на проекта България ще печели 84 милиона лева на година, защото няма да плащаме тройно увеличените румънски такси. Ние имаме геостратегически интерес да си останем в газопреносната мрежа. България е регионален стратегически газоразпределителен център на Балканите. Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси. С изграждането на този проект и с интерконектора с Гърция страната ни ще постигне реална газова диверсификация.

Geplaatst door Boyko Borissov op Vrijdag 3 januari 2020

Както EURACTIVE вече писа, САЩ ще наложат санкции на всеки газопровод, който изглежда като продължение на “Турски поток” и ще пренася предимно руски газ. “Балкански поток” напълно отговаря на това описание.

Българският премиер поддържа тезата, че наложените санкции от САЩ ще засегнат само “Турски поток” в Турция, но не и българското му продължение, което страната ни нарича “Балкански поток”. Проблемът е, че 90 процента от тръбата е резервирана за доставки на “Газпром”, транзитирани през “Турски поток”.

Борисов обясни на журналистите, че е забранил българското трасе да се нарича “Турски поток“, тъй като в името “Балкански поток” имало много смисъл. Той каза, че газопроводът свързвал Балканите, а как другите страни ще наричат проекта на своя територия си било тяхна работа. Сърбия също нарича тръбата през своя територия “Турски поток“.

Стратегически център в бъдеще време

Премиерът обясни, че България е регионален стратегически газоразпределителен център на Балканите. В същото време обаче страната продължава да е напълно зависима от руските доставки. После Борисов уточни, че говори в бъдеще време.

“Това означава, че тук ще идва газ от много страни – азерски, американски, израелски, катарски, гръцки, кипърски, турски и руски газ.  И като имаш газова магистрала по нея ще превозваме и всички граждани ще спечелят от транзитните такси. С изграждането на този проект и с интерконектора с Гърция страната ни ще постигне реална газова диверсификация”, каза Борисов.

Той коментира, че ще продължи да работи и Трансбалканския газопровод за пренос на руски газ през Украйна, Румъния и България до Гърция и Македония.

От 1 януари тази година България се снабдява с руски газ през Турция, а не през Румъния. Обявената причина е увеличението на румънските транзитни такси. Властите в София твърдят, че през Турция ще се спестяват над 80 милиона лева на година за транзит, което трябвало да намали цената на газа с 5%. На този фон цената на газа бе намалена с под 2% от 1 януари.

Лоялен член на ЕС

2 [МС]

Според Борисов се работи впечатляващо бързо и строителните дейности се изпълняват в график по всички български и европейски процедури. “България спазва всички процедури като член на ЕС – обжалвания, търгове, всичко мина. От първия ден досега по над 5 км на ден се работи. Неслучайно го наричаме и така сме го презентирали в Брюксел –  газов хъб Балкан – защото той ще обслужва Балканите”, акцентира още Бойко Борисов.

“45 минути летим над изграден газопровод. Вече на много места тръбите са под земята, заваряват се по американска технология”, похвали се Борисов. По думите му по проекта са доставени общо 18 000 тръби, а допълнително 3700 са на бургаското пристанище.  Според премиера цялото трасе ще е готово в края на май.

7 [МС]

Цената на продължението на “Турски поток” през България е над 2.5 милиарда лева с ДДС, а изпълнител  на проекта е саудтиската компания “Аркад”. Едновременно с това България изгражда и дълго забавяната газова връзка с Гърция, която се подкрепя от ЕС и САЩ.