Борисов организира нова лидерска среща ЕС-Ердоган за бежанците

Премиерът Бойко Борисов оповести, че започва организирането на лидерска среща за решаване на мигрантския проблем, след като в петък говори по телефона с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата ще се срещнат лично още в понеделник.

Борисов обясни, че на българската граница няма напрежение, но Гърция изпитва сериозни проблеми.

„Подготвяме една голяма среща в България. В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Разговарях за това и с двамата съпредседатели на Европейския съвет – Андрей Пленкович, моят приятел от Хърватия, те са сега председатели, както и с Шарл Мишел (председател на Европейския съвет – б.р.), с гръцкия колега, но след понеделник ще кажа в следващите дни какви неща ще направим тук, в България, за да решим дълготрайно този процес – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО включително“, каза Борисов.

Той отказа да съобщи повече подробности. Българският премиер вече организира през 2018 г. среща на върха между лидерите на ЕС и Турция във Варна, която също беше посветена на мигрантския проблем. Това се случи в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Сега Борисов казва, че ЕС “трябва да направи всичко възможно много бързо да захрани Турция“ с необходимите пари, за да приеме отново бежанците и да се грижи за тях. “И ние заедно с тях да се грижим, защото и те не са длъжни да го правят“, обясни той. Превеждането на парите трябва да се случи най-късно до четвъртък, според българския премиер.

„Аз не съм посредник, а заинтересована страна, защото българският народ очаква да бъде защитен и да не стане хуманитарна криза“, каза той и допълни: „При една такава бежанска вълна, при този коронавирус може действително да изпаднем в ситуация в целия регион да няма оправяне. Затова съм толкова активен“.

Бежанците са дивидент

Възпирането на мигрантския поток през България е основен политически коз на българския премиер, който се използва на вътрешната и външната политическа сцена. През последните години добрите му отношения с турския президент Ердоган и възпирането на бежанския поток са използвани като аргумент за блокиране на всякакви възможни критики от Брюксел, включително като отговор на проблемите на България с върховенството на закона и борбата с корупцията.

Преди ден българското правителството изпрати армията, жандармерията и граничната полиция по границата с Турция в очакване на мигрантска вълна, след като Анкара обяви, че повече няма да спира мигрантите към Европа.

Турция взе това решение, след като подкрепяните от Москва войски на сирийския президент Башар Асад убиха 33 турски войници в провинция Идлиб. В петък следобед Борисов обсъди с Ердоган обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Още тогава българският премиер каза, че Турция не трябва да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

София е получила 300 милиона евро

Европейската комисия изрази готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите. Говорител на ЕК отбеляза, че в момента в нашата страна са около 70 граничари от Фронтекс. От 2015 г. Комисията е осигурила на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите. Сега страната може да поиска допълнителна помощ от граничари и пари.

ЕК коментира, че споразумението ЕС-Турция за възпиране на мигрантите продължава да действа. „Очакваме Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението“, каза говорител на ЕК. В петък Брюксел нямаше официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите.

В Турция има около 4 милиона сирийски бежанци. Бежанските центрове на МВР и Държавната агенция за бежанците в момента са празни и България може да поеме мигрантска вълна в определени граници.