България вече открито заплашва Скопие с вето на преговорите за членство в ЕС

Андрей Ковачев [Sebastien PIRLET/EP]

“Ако до месец юни не заработи смесената историческа комисия и властите в Скопие продължат с фалшификациите на историята, България няма да даде съгласие за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония.” Това коментира евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пред EURACTIV България, уточнявайки, че това е негово виждане, а не официална позиция на правителството.

Той съобщи, че до юни Европейската комисия има срок да изработи мандат за начало на преговорите за членство със Скопие и Тирана. След това трябва да се проведе междуправителствената конференция, на която решението трябва да бъде гласувано единодушно. Дата за тази конференция няма. Възможно е тя да е след края на хърватското председателство на Съвета на ЕС на 30 юни, когато започва германското председателство.

Това са академици, а не политици

От декември миналата годината т.нар. историческа комисия между българските и северномакедонските историци реално не работи. Тя бе създадена по силата на Договора за добросъседство между София и Скопие, който предшестваше Преспанското споразумение за името на Северна Македония. Скопие твърди, че работата на комисия се бави заради отложените избори около кризата с коронавируса.

“Не виждам как една академична комисия от историци и езиковеди, която е базирана на договор, ратифициран и от двете страни, в който ясно е записано, че тази комисия ще основава изводите си изцяло върху исторически паметници, какво общо има тя с предизборните борби в една от двете страни. Ние сме категорично против заради предизборната борба в Скопие да се прекратява работата на комисията. Те са академици, а не политици”, коментира Ковачев пред EURACTIV България.

Една от причините за блокажа на комисията бе подадената оставка от правителството на премиера Зоран Заев, след като Скопие не получи покана за членство за ЕС от първия опит през миналата година. Това вкара страната в политическа криза и индиректно парализира скопските историци.

И преди това обаче комисията не отбелязваше кой знае какви успехи. Историците се разбраха за общата средновековна история, но след това започна обсъждането на Възраждането и освободителните борби. Тогава комисията зацикли върху личността на Гоце Делчев. За България няма капка съмнение, че той е българин, но скопските учени настояват, че определящи за личността на Гоце Делчев са неговите политически виждания и борбата му за независима Македония.

Още по-трудно се очертава постигането на съгласие за историята ни по време на Втората световна война.

През миналата година предприсъединителният процес за Северна Македония и Албания бе блокиран от френския президент Еманюел Макрон, но след това той склони да се даде зелена светлина на процеса за Скопие. Аргументът бе, че страната се е съгласила на огромен компромис, като е променила конституционното си име, за да реши споровете си с Гърция.

Тогава България гласува “за” стартирането на преговорите, но предупреди, че може да наложи вето във всеки момент, ако Скопие продължи да фалшифицира общата история на двата народа.

Доброто и лошото ченге

Преди по-малко от седмица българският премиер Бойко Борисов настоя българо-македонската комисия да изчисти спорната история. Тогава той отклони въпросите дали е възможно София да спре Скопие по пътя към Европейския съюз.

“Не искам да се плашите, че ще ви блокираме. Нещото, което ни плаши, е коронавирусът. Бързо да решават проблемите казус по казус, име по име. Поддръжката за Северна Македония винаги е била и е изразявана много пъти. Сега историческите комисии трябва да си приключат спорните теми. Всичко е в ръцете на македонците”, коментира Борисов в интервю за македонската телевизия “Сител”.

Въпреки че премиерът лично не отправи ултиматуми, той даде да се разбере, че България не приема сегашната ситуация. Медиите в Северна Македония съобщават, че България настоява Скопие да се откаже от налагането на македонския език и македонско малцинство у нас, за да продължи преговорите за присъединяване.

“Ние си имаме български език и си говорим на него, вие си говорете на какъвто искате език. Ние на какъв език говорим с теб? Кой е преводач?”, каза Борисов на македонския журналист по време на интервюто.

Преди няколко дни в Северна Македония се разрази политическа буря заради интервюто на професор Денко Малевски, който е първият външен министър на Македония. Той обясни, че българи и македонци са били един народ, но уточни, че сега това не е така и хората от двете страни на границата са тръгнали по различни пътища.

Малевски е юрист и е част от екипа на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, който веднага се разграничи от позицията му. От Будапеща бившият премиер Никола Груевски атакува тезите на проф. Малевски, а от София Красимир Каракачанов отвърна на огъня в защита на професора.