България е сред топ поддръжниците на ЕС в света

Ето как отговарят анкетираните на въпроса "Какво мислите за международната политика на ЕС - дали тя стабилизира или дестабилизира света".

България е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Това показват данните от международното изследване “В края на годината” на световната асоциация “Галъп интернешънъл”, огласени в сряда (12 февруари).

Пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания. Положителното отношение към ЕС е с високи стойности както на глобален, така и на регионален фон. Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Българите продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща (дават оценка -26), а тази на Русия (+30) – стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година. Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко по-малка степен.

На Балканите само сърбите дават по-висока оценка на Русия.

Папата и Путин са най-харесвани от българите

Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер в България (+56). Руският президент Владимир Путин получава още доверие спрямо миналата година, сочи изследването. Путин е вторият най-одобряван световен лидер в България (+34). Доверието към Путин в Русия е по-ниско (+22). Традиционно най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция Реджеп Ердоган. Нетната му оценка е -52.

България и Румъния (+19) са единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин.