България запази ветото си за пътя на Скопие към ЕС

Българският представител на заседанието - заместник-министърът на външните работи Румен Александров обяви, че страната ни е "отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения".

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Северна Македония, но запази ветото върху преговорите за присъединяване по време редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург във вторник.

Българският представител на заседанието – заместник-министърът на външните работи Румен Александров обяви, че страната ни е „отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения“.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

Поетите ангажименти включват изричния отказ на Скопие от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.

Освен това България настоява „прилагането на Договора за добросъседство от страна на Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

Междувременно България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Новината за липсата на положително решение на срещата беше посрещнато критично в Скопие.

Македонският политолог и историк Благойче Атанасовски заяви пред скопското издание „Слободен печат“, че бъдещото правителство на България ще понесе последствията от това, че София настоява на позициите си спрямо Република Северна Македония и не се съобразява с настояването на САЩ и ключовите европейски държави като Германия и Франция.

„България вече е в матова позиция. От една страна тя вдигна залога с вето. Нейните политически елити искаха да получат по-големи отстъпки от нас и насочиха фокуса на българските граждани към този въпрос, а от друга страна те вече са изправени и в бъдеще ще се сблъскат с още по-голям натиск от най-мощните държави-членки на ЕС, но и от американската дипломация и администрация. Въпреки че Съединените щати не са член на ЕС, обикновено те могат да бъдат по-заинтересовани от присъединяването на Западните Балкани в ЕС като геополитически проект за завършване на западната архитектура на сигурността в тази част на Европа“, коментира Атанасовски.

Миналата седмица премиерът на Северна Македония Зоран Заев беше на работно посещение у нас и се срещна с премиера Стефан Янев и с президента Румен Радев.

“Надявам се атмосферата на доверие и взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Република Северна Македония и на Западните Балкани са в интерес на България, региона и целия ЕС. Но всичко това трябва да бъде в рамките на правилата, на диалога, в който най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство”, заяви Янев по време на съвместната пресконференция в Министерски съвет.

Делегацията на  Зоран Заев дойде в София с конкретни предложения, които българският му колега Стефан Янев обяви, че ще бъдат обсъдени интензивно и професионално в близките дни.