България плаща за новинарска медия в Северна Македония

Захариева след среща с македонския министър на външните работи Буяр Османи. [МВнР]

Българското правителство ще отпусне над 62 хиляди лева за новинарски интернет-сайт в Северна Македония, насочен към “отразяването на демократичните реформи и преговорите за членство в ЕС“. Проектът ще бъде изпълнен от “Онлимит медия“, съобщава външно министерство.

Средствата по финансиране на проектите са от бюджета на Министерството на външните работи и са предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите е извършен заедно със Северна Македония.

“Това е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните партньори“, се казва в съобщението на властите в София.

Преди пет дни българският външен министър Екатерина Захариева коментира, че България очаква управляващите в Северна Македония да предприемат конкретни действия  за изпълнението на Договора за добросъседство между двете страни. Едва тогава София ще преразгледа отказа си да подкрепи преговорната рамка на страната за ЕС.

“Нашата съседка трябва да преодолее редица стереотипи, за да тръгне по пътя за присъединяване към ЕС. Най-същественият проблем в българо-македонските отношения е неизпълнението на Договора за добросъседство от Скопие”, каза Захариева по време на последния парламентарен контрол.

България настоява между двете страни да бъде подписан нов документ с повече конкретика и гаранции за изпълнение на ангажиментите, отколкото  в договора от 2017 година.

По-рано този месец Министерският съвет взе решение за отпускане на 2.56 милиона лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Северна Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия и Армения.

Над 1/5 от тези пари се отпускат за Северна Македония, където ще се финансират общо 7 проекта на стойност  579 789 лв.

Другите финансирани от България проекти на македонците са на неправителствената организация “Профицио-мултиетническа толерантност“. Тя ще получи финансиране от 33 347 лв. за организацията на съвместна конференция на педиатри и детски пулмолози от Република Северна Македония и България на тема: “Лечение, профилактика и превенция от Covid-19 при деца“.

Сдружение за лечение на деца „В моя свят“ от Скопие получава пари за два важни проекти в сферата на здравеопазването. Единият е за реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър в Северна Македония. Той е на стойност 234 700 лева.

Вторият проект е за провеждане на лечение и сензорна терапия на деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Аспергер от социално слаби семейства. Проектът е на стойност 73 340 лв.

Има още два финансирани проекта, които са в сферата на гражданското общество и младежта

Единият е за подкрепа за международен обмен на неправителствените организации, а другият е за създаване на Център за развитие на детско и младежко творчество  “Творителница“ на стойност 59 857 лв.  Тези проекти ще бъдат изпълнени съответно от Сдружение “Център за съвременни изследвания Охрид“ и Сдружение на граждани – академия за иновативно образование, кариера, изучаване на български език, култура, традиции и други интелектуални услуги „Здравей”.