България се включи в американската инициатива за “чиста“ 5G мрежа

Подписването на меморандумите [Посолство на САЩ в България]

България и САЩ подписаха в петък вечерта две рамкови споразумения за гарантиране на сигурността на 5G мрежите и ядрената енергия. Премиерът Бойко Борисов и държавният секретар Майк Помпео подписаха документите на импровизирана церемония чрез видеоконферентна връзка.

Декларациите нямат обвързваща сила, но са определени от страните като “ключови документи”. Това се случва на фона на усилията на България да довърши продължението на “Турски поток“ през своя територия и ултиматума на САЩ към участниците в проекта да прекратят работа по него до средата на ноември.

На този фон България предприема стъпки към удовлетворяване на желанието на САЩ за премахване на “Хуаей“ от своята бъдеща 5G мрежа и даване на гаранции на Вашингтон за участие в бъдещите ядрени проекти на София.

“България се присъедини към инициативата “Чиста мрежа”. Това е поредната голяма крачка напред в нашите отношения. С този акт България се присъединява към разрастващата се коалиция от държави и компании, поели ангажимента да защитят своите 5G мрежи от ненадеждни доставчици”, се казва и в съобщение на посолството на САЩ в София.

“Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство”, се казва в съобщението на българското правителство.

В него се казва, че Помпео е изтъкнал защитата на мрежите в България като елемент от гарантирането на сигурността на мрежите във всички държави членки на ЕС и НАТО.

В същото време трите големи български мобилни оператора тестват 5G оборудването си, като в основата стоят технологиите на “Хуауей” (Huawei). Ако българското правителство задължи компаниите да не използват купената вече техника, те трябва да бъдат компенсирани. В същото време правителството може да получи достъп до пари от възстановителния фонд на Европейската комисия за изграждането на 5G мрежата

“Нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазващи всички необходими законови норми за защита на личните данни”, е каза премиерът Боприсов пред Помпео. В същото време той е допълнил, че 5G мрежите “ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.”

Американската инициатива “Чиста мрежи” бе започната през април тази година с идеята да защита на САЩ от доставчици на телекомуникационно оборудване, на които Вашингтон няма доверие. Засега това са китайските телекомуникационни компании и най-вече “Хуауей”. Инициативата бързо се превърна в международна, защото САЩ поискаха партньорските държави да не изпълват китайски технологии при комуникацията си със Вашингтон.

Мирният атом и Зелената сделка

На този фон българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха и Mеморандум за разбирателство между двете правителства> Той е за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели. Форд описва България като “фантастичен партньор“.

“Нашето партньорство е стратегическо и от голямо значение за множество области, включително националната, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници”, е Кристофър Форд.

В съобщението се признава, че България смята да заложи на ядрените техлогии, за да изпълни изискванията на Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

“България има намерението да разшири своята ядрена програма със сигурни технологии от най-ново поколение”, се казва в съобщението. В него се допълва, че Зелената сделка не може да бъде изпълнена без “използването на ядрената енергия за мирни цели”.

По-рано този месец премиерът Борисов обясни, че бъдещият 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде построен с американски реактор, а България възнамерява да използва и авангардните “малки” ядрени реактори, разработени в САЩ. Тази технология все още не се използва, но американското правителство активно лобира за въвеждането й в Европа и Азия.

Любопитното е, че на снимките присъства Бойко Борисов, който говори без маска на членовете на американската делегация и министър Петкова, които са с маски. След срещата Борисов е бил уведомен, че заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков е заразен с коронавируса. Последната среща между двамата е била преди пет дни. Борисов е с отрицателен PCR тест, направен в петък сутринта.