България ще блокира пътя на Скопие към ЕС, прогнозира Каракачанов

Красимир Каракачанов [Анелия Николова, Дневник]

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов прогнозира, че България ще блокира европейския път на Северна Македония заради разногласията по въпросите на общата история и езика. Според лидера на националистическата партия ВМРО правителството трябва да вземе това решение, ако държи на националните и европейските интереси.

“България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена конференция. Когато някой не е готов да се яви в първи клас, има предучилищна подготовка. В момента говоря от името на правителство“, каза Каракачанов в интервю за близката до ГЕРБ телевизия “Европа”, цитирано от БГНЕС.

Северна Македония очаква до края на годината да се проведе междуправителствена конференция с ЕС, която да трасира преговорния процес за членство в съюза. През последните няколко седмица се засилва натиска на ВМРО в София за блокиране на този процес с аргумента, че е зациклила работа на историческата комисия и споровете за личността на Гоце Делчев.

Зад това действия на ВМРО прозира скрита мотивация. Редовните парламентарни избори в България трябва да се проведат в края на март следващата година. Националистическата коалиция “Обединени патриоти“ е  на границата да изпадне от парламента и има нужда от силни теми за вдигане на интереса към себе си.

На европейските избори ВМРО успя да пласира двама членове на Европейския парламент с теми като Истанбулската конвенция и стратегията за закрила на децата, но интересът към тези тях силно намаля. Сега ВМРО се опитва рязко да вдигне интереса към темата за Северна Македония в ЕС.

Македонският премиер Зоран Заев съобщи преди два дни,  че ще посети София, за да обсъди проблемите висящите въпроси с българския премиер. Заев се опитва да изглежда оптимист, че двете страни могат да намерят решение и да излязат победители от дългогодишните спорове.  Борисов до момента не е коментирал постоянните закани на Каракачанов, че София ще блокира Скопие, докато националистът само засилва тона на заканите си.

Преди седмица България изпрати разяснителен меморандум до страните членки на ЕС за преговорите със Скопие, което бе съобщено от медиите в Северна Македония. В него България поставя под въпрос съществуването на македонския език и македонската идентичност. До този момент рязката позиция на София не среща подкрепа от другите страни членки.

“Никой не иска да се въвеждат нови критерии за Северна Македония. Има много ясен критерий от самото начало на съществуването на ЕС: Всяка една страна-кандидат за членство в ЕС преди да започне преговори трябва да е изчистила проблемите със своите съседи. Тук, няма нищо ново”, обясни Каракачанов.

Според него управляващите в Скопие “си въобразяват, че някой в Брюксел или по света ще натисне България и ние ще клекнем“.

“Очевидно те не са разбрали какво е ЕС и как работи. Те имаха три години да се превъзпитат”, каза Каракачанов. Абсолютно същото твърдение от 14 години се повтаря от множество чужди дипломати и политици за България и нейните проблеми с корупцията и върховенството на закона.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот каза, че ЕС няма да иска от Северна Македония да спазва нови критерии и условия за присъединяването си към Общността.

“Трябва да работим върху основите, които всички ние фиксирахме. Няма да въвеждаме нови критерии и условия извън заключенията на Съвета на ЕС и това, което фигурира в договорите”, каза Рот, цитиран от БНР.