Българският евродепутат Илхан Кючюк е избран за докладчик за Северна Македония

Илхан Кючюк

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) ще бъде докладчик на Европейския парламент за Северна Македония през следващите 5 години, съобщи офисът на българския представител в ЕП в четвъртък. Той е първият български политик в Европейския парламент, който става постоянен докладчик на държава от региона.

“Поверяването на доклада за напредъка на Северна Македония на евродепутат от България е сериозен външнополитически успех за страната ни. Това решение не е сигнал за отстъпление на държавите от западна Европа към процеса на разширяване, а признание за напредъка, който Северна Македония постигна по пътя си към ЕС, особено по отношение на добросъседските отношения. Въпреки че, за трети път в рамките на 16 месеца, Европейският съвет не успя да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване, Северна Македония непрекъснато доказва, че е част от европейското семейство”, казва Кючюк, цитиран от неговия екип.

Комисията по външни работи има водеща роля сред всички комисии на Европейския парламент (ЕП) по отношение на разширяването на Европейския съюз. Тя назначава докладчици за различните страни кандидатки, които са отговорни да докладват на парламента за политическите, икономическите и социалните развития в съответните страни.

Кючюк се надява лидерите на ЕС да преразгледат възможно най-скоро решението си за отлагането на процеса за евроинтеграцията на Скопие. Той определя отлагането на взимането на решение като “стратегическа грешка”.

“Като евродепутат от страна, която не толкова отдавна трябваше да премине през преговорите за присъединяване, добре знам, че процеса често е бюрократичен и се основава на законови разпоредби, но понякога се води и от политически настроения. Моя основна цел като докладчик е да стоя на страна от подобни политически спекулации и да оценям прогреса на Северна Македония въз основа на постигнати резултати и обективни критерии”, казва Кючюк.

Неговият доклад за Северна Македония подлежи на одобрение от Комисията по външни работи преди да бъдат приети в пленарното заседание на ЕП.