Българското дежавю на Вучич

Александър Вучич [Европейска комисия]

В началото на месеца седем американски сенатори настояха президентът Джо Байдън да обмисли да активира изпълнителна заповед за блокиране на активи и забрана за влизане в САЩ на лица от Сърбия, които са свързани с корупция и са отговорни за липсата на медийна свобода и върховенство на закона.

Президентът на Сърбия Александур Вучич побърза да уточни, че той няма сметки за замразяване, очевидно разпознал себе си като потенциален обект на санкциите.

И сигурно има валидни причини за това, имайки предвид какво се случи тази пролет в съседна България.

С подпис на президента Байдън Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на български лица, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации заради значителната им роля в корупцията в България. Мотивите: „Правителството на САЩ вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права“.

Изпълнителната заповед срещу българските олигарси, единият, от които и политик и медиен магнат, контролиращ до скоро близо 80% от медийния пазар на страната беше най-мащабната акция по т. нар. глобален закон Магнитски.

Болезненият и звучен американски шамар в България очевидно застрашава спокойния сън на управляващата дружина на Вучич.

В писмото на американските сенатори дo Байдън изрично се посочват държавната „Телеком Сърбия“ и частната телевизия RTV Pink, благоденстващи благодарение на правителството и осигуряващи в замяна проправителствена пропаганда, докато „откритите дори физически атаки срещу медии и журналисти са почти ежедневие“, както посочва „Репортери без граница“.

„Правителството на САЩ ще продължи да налага санкции с осезаеми и значителни последици на лица, които са замесени в корупция и ще продължи да защитава глобалната финансова система от злоупотреби“, обеща американската администрация.

А в програмната си реч за международната политика през февруари Джо Байдън обяви, че „Съединените щати ще фокусират усилията си срещу авторитаризма, борба с корупцията и насърчаване на зачитането на правата на човека“.

Няколко месеца след това глобалният закон Магнитски удари най-силните български олигарски, дърпащи конците на българската политика и овладели медийното пространство.

Активирането на санкциите срещу българските лица и компании последва декларация на председателя на сенатската комисия за външна политика Боб Менендес и старши сенатора Джим Риш, които призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона.

Това се случи в началото на предизборната кампания за парламентарните избори в България на 4 април т. г. Сенаторите предупредиха тогава, че „постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“ и „с наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности“.

По същия коловоз изглежда потегля и кликата на Вучич. А ако сенаторите, изказали се за България бяха двама, то писмото до Джо Байдън за санкции срещу правителството в Белград е подписано от седмина.

„Администрацията трябва да предприеме бързи действия, за да противодейства на съществуващата корупция и атаките срещу свободата на медиите в Сърбия. Сърбия планира да организира президентски и парламентарни избори следващата пролет и нашата администрация трябва да държи Сърбия отговорна за гарантиране най-високите стандарти за свободни и честни избори, включително и за кампанията преди изборите и самото преброяване на гласовете“, настояват сенаторите в писмото от 5 ноември, изглеждащо като копирано от писмото за България.

Същия ден американските медии разкриха, че Сърбия, не е сред поканените на свикания от Американската администрация на 9 декември Форум за демокрацията, от който се очаква да оформи т. нар. клуб от демократични страни. Сърбия на Вучич е в компанията на изключените от участие заедно с Турция, Беларус, Русия и Унгария. Според американската администрация тези страни не отговарят на „американските стандарти за демокрация“. Също както не отговаряше и България само до преди месеци. Дежавю.