София обвини македонците в тоталитарен наратив

Българският външен министър Екатерина Захариева и пратеникът на Република Северна Македония Владо Бучковски [МВнР]

Българското правителството обвини управляващите в Скопие за водене на дипломатическа и медийна кампания за дискредитирането на българските позиции. Предупреждението към македонците е, че ако не сменят “тоталитарния си наратив”, няма да получат подкрепа за началото на преговорите с ЕС.

“Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят”, се казва в позиция на българското външно министерство.

Същия ден външният министър Екатерина Захариева се срещна за първи път със специалния представител на Скопие в София Владо Бучковски. След срещата бе обявено, че преговорите по спорните въпроси между двете страни продължават.

Бучковски изрази убеденост, че Договорът за добросъседство ще бъде приложен пълноценно. Това е първата официална визита на специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония в българската столица. В четвъртък Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

Преди това обаче българското външно министерство подгря за визитата на Бучковски с позиция, която не звучеше особено добронамерено. Преди това правителството в Скопие определи ветото на София върху преговорната рамка “като безотговорна геостратегическа грешка”.

На този фон България обяснява за пореден път, че първа в света е признала независимостта на Република Северна Македония и многократно е оказвала помощ на младата държава.

“Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси”, се казва в позицията на българското външно министерство.

Продължаваме

“Продължаваме разговорите за намиране на устойчиво и крайно решение на оставащите отворени въпроси по двустранните отношения. Както и за намиране на изход, да отвори пътя на Република Северна Македония за преговорната рамка и стартиране на реални преговори за членство в ЕС“, каза Захариева след срещата с Бучковски.

Според нея било неправилно действията на София срещу Скопие да се определят като вето.

“Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка. Нямаме съмнение, че се намираме в деликатен етап на двустранните отношения. И двете страни изпитваме разочарование от това”, каза Захариева.

Владо Бучковски каза, че доверието между двете страни е нарушено. “Съгласихме се, че в периода, който предстои е много по-добре да се хвалим с дела, а не с празни приказки“, обясни бившият македонски премиер и допълни, че е сигурен, че Договорът за добросъседство ще бъде приложен на практика.

Както искат да се наричат 

“България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност. Освен това, в бившата югорепублика има и немалко хора, които определят себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано”, каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който също се срещна с Бучковски.

В Скопие гледат на ВМРО като основна причина за “неодобрението” на България и вече има нагласи, че за разрешаване на споровете трябва да се изчакат изборите през март. Националистите от двете страни на границата – българското ВМРО и македонските им колеги от ВМРО-ДПМНЕ, изглеждат като основната пречка за постигане на политически компромис и решаване на спорните исторически въпроси между двете страни.

Българското ВМРО използва активно “македонския въпрос“ преди изборите, като залогът е прескачането на бариерата от 4% и попадането в парламента. Македонските им колеги от ВМРО-ДПМНЕ се опитват да свалят от власт премиера социалист Зоран Заев, който показваше склонност към компромис към части от българската позиция.

Според Каракачанов “българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония”.