Ваканция в Рим по Г-20

Лидерите от Г-20 хвърлят монети във фонтана Треви по време на втория ден на срещата в Рим. 31 октомври 2021 г. [EPA-EFE/ROBERTO MONALDO / LAPRESSE / POOL]

В Рим като римляните. На финала на срещата на върха на Г-20 лидерите на двадесетте най-развити страни се наредиха пред известния Фонтан ди Треви, за да хвърлят монета през рамо. Това бе първата им присъствена среща след началото на пандемията. „80% от работата на такива срещи се върши извън официалната програма и масата за преговори“, подчерта бившият председател на Европейската комисия и бивш премиер на Италия Романо Проди.

Така и стана. Френският и американски президент си поговориха за първи път лице в лице, след като Франция загуби сделката за доставка на подводници за Австралия в полза на САЩ и Великобритания. Марио Драги се здрависа с турския президент Реджеп Ердоган, след като го бе нарекъл диктатор, а Джо Байдън закова отношенията си с Ватикана като първият католик президент от шест десетилетия насам. Противоречивият бразилски президент Жаир Болсонаро се показа като човек от народа, разхождайки се из улиците на Рим като обикновен турист.

Лидерите на Г-20 се наредиха пред овековечения от Федерико Фелини Фонтан ди Треви, за да се запечатат на символична снимка след почти две години пандемия и социално дистанциране.

Така те спазиха традицията на туристите да хвърлят монета във фонтана, защото поверието твърди, че това гарантира връщане във Вечния град. На Римската община пък това носеше преди пандемията около милион евро на година, разпределяни за благотворителност. След колективния пърформанс отиващата си германската канцлерка Ангела Меркел реши да провери водата във фонтана. Това даде храна за мемета в социалните мрежи, че си прибира монетата. Снимката задмина по сваляния култовата фотография на актрисата Анита Екберг и Марчело Мастрояни във фонтана от филма на Фелини „Осем и половина“.

Срещата на Г-20 беше посветена на климата и пост пандемичните кризи, но компромисните заключения за намаляване на вредните емисии бяха предрешени. Най-ярко беше демонстративното отсъствие на двама от най-големите замърсители – Китай и Русия.

Страните от Г-20 се съгласиха да хвърлят въглищата в историята на енергийните източници, но някъде много напред в бъдещето, без да се уточнява кога. В групата на Русия и Китай се присъединиха Индия и Австралия, която е един от най-големите износители на въглища. Докато индийският президент Моди се прегръщаше със западните лидери на срещата на Г-20, неговите експерти припомниха, че все пак въглищната индустрия в страната им произвежда стоки за Запада.

Еко-активости се опитаха да привлекат внимание, като блокират улиците на Рим, по които трябваше да минат лидерите и разкритикуваха най-вече американския президент Джо Байдън, че отива да говори срещу вредните емисии с 85 автомобила, които не бяха електрически или хибридни. В опит да му подражава Реджеп Ердоган беше с „едва“ 15 коли.

Байдън пък реши в Рим и друг проблем. Той получи причастие от Папата в момент, в който американските католически свещеници отказват да му го дадат заради закона за абортите.

Туризмът беше и основна част в програмата на първите дами и двамата първи съпрузи, съответно на Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен. Съпрузите не бяха атрактивни с костюмите си за папараците за разлика от Лейди Джонсън. Съпругата на британския премиер се лансира като момиче от народа, с „евтино“ сако, което слагала за втори път в един месец. Сакото струвало само 60 евро, подчерта прес офисът на „Даунинг стрийт“ 10. За разлика от нея Емине Ердоган внимателно координираше цвета на хинджапа с маската си. Римляните и отговарящите за сигурността обаче си отдъхнаха, че отпадна идеята на организаторите да изпразнят фонтана, за да се вдигне подиум за световните лидери, та да е е по-бляскаво за камерите и фотоапаратите.

Но освен бляскавите снимки на забележителния фон на Рим лидерите все пак имат и конкретно постижение. Те се договориха да се налага минимален глобален данък от 15%, за да не могат мултинационалните компании да декларират доходи в страни, които саданъчни оазиси.