Ваксината “Спутник V” има политически странични ефекти в Европа

Руски медик държи ваксината "Спутник V" във ваксинационния пункт в универсален магазин в Москва, Русия, 19 януари 2021 г. [EPA-EFE / YURI KOCHETKOV]

След като отношенията между Европейския съюз и Русия  почти удариха дъното след затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални, “Спутник V”  се разглежда като спасителна възможност за Европа да компенсира забавените доставки на ваксини. Но руският препарат може да създаде допълнителни главоболия в страните от общността.

Първоначално ЕС зае скептична позиция към руската ваксина и дори разкритикува нейното бързо одобрение. Но нещата се промениха преди няколко дни след раздора между евроинституциите и фармацевтичната индустрия заради фиаското при разпространението на ваксината.

Брюксел вече е отворен за “Спутник V”, ако получи зелена светлина на Европейската агенция по лекарствата, а авторитетното медицинското списание The Lancet заяви, че руската ваксина е 91,6% ефективна срещу симптоматични случаи на COVID-19.

От европейските страни Унгария вече купи от ваксините “Спутник V”, Сърбия ги прилага при имунизациите, докато Чешката република размишлява по примера на Будапеща и чака еврорегулатора да ги одобри.

От друга страна, Украйна забрани ваксината, като я нарече “хибридно оръжие на Русия срещу Украйна“.

Засега не влиза в радара на ЕС

Въпреки публичните изявления на длъжностни лица от ЕС, изглежда, че дискусията за “Спутник V” все още е на много ранен етап в Брюксел.

“Засега не е в обсега на разговорите“, казаха източници от Комисията за EURACTIV, добавяйки, че руските производители не са се свързали със съответните служби на изпълнителната власт на ЕС.

“За да бъдат част от програмата на ЕС за ваксинация, производителите трябва да разполагат с производствен капацитет на територията на ЕС, за да се уверят, че имаме независимост“, добавят източниците, казвайки, че до момента всички дози “Спутник V” са произведени в Русия.

По-рано тази седмица върховният дипломат на ЕС Жозеп Борел посети Москва и определи руската ваксина като “добра за човечеството“.

Източници от ЕС казаха пред EURACTIV, че въпросът за ваксината всъщност не е обсъждан, а въпросът е излязъл едва на пресконференцията. “Почти цялата дискусия беше за Навални и правата на човека, Украйна и по-важни въпроси на външната политика“, посочи един от източниците.

Той добави, че макар да има политически ъгъл, по същество “Спутник V” не е политически въпрос и може да се прилага стига да има научно одобрение от Европейската агенция по лекарствата, а това “не зависи от политиката“.

Германия и Франция одобряват

Ангела Меркел и Еманюел Макрон изразиха своята отвореност към ваксината.

Берлин дори предложи да помогне с производствени обекти, като същевременно спечели доверието на Париж. Според проучване на Odoxa 52% от французите биха одобрили прилагането на руската ваксина във Франция.

“Всички ваксини, които отговарят на изискванията за здравословна безопасност и доказват своята ефективност са добре дошли в Европа“, каза съветник на френското правителство пред Франс прес.

И все пак френски политически фигури като левият Жан-Люк Меленшон и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен политизираха резултатите от проучването на списание The Lancet.

Меленшон написа в Туитър: “Така че бях прав. Къде са присмехулниците? Най-лошото за мен тепърва предстои: кубинска ваксина със свободен лиценз!“.

По същия начин Льо Пен пише: “Сега, когато вече няма никакво съмнение за ефективността на руската ваксина Франция трябва да работи заедно с Русия и да не оставя антируската идеология да провали способността ни да ваксинираме нашите сънародници!“

Полша едва ли ще купи руски ваксини

Не всички споделят френско-германската откритост към руските ваксини, особено  Полша.

“Все още не сме анализирали закупуването на ваксината “Спутник V“, заяви Михал Дворчик, пълномощен представител на правителството за ваксинацията. „По-скоро е време Европейската комисия да уреди доставките от производители, които да се извършват по график и в декларирани обеми“, добави той.

Професор Агнешка Легучка, специалист по руска външна политика, каза пред EURACTIV Полша, че ваксината може да се ползва, но при определени условия.

“По политически причини Полша, Украйна и балтийските държави няма да поръчат ваксината от Русия. Знаейки условността на такава помощ – страничните ефекти може да са по-лоши от самото лекарство”, каза тя.

“Полша и други страни посочиха, че Русия със своята корона-дипломация атакува имиджа на ЕС и подкопава способностите му за управление на кризи. Вторият му приоритет е да отмени или облекчи санкциите “, заяви Легучка.

Мелхиор Шчепаник, анализатор от Полския институт за международни отношения, заяви, че ще бъде трудно да се предскаже как ваксината може да повлияе на отношенията между ЕС и Русия.

“Ако руската ваксина беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата и по този начин би могла да се използва от страните членки, това би било важен имиджов успех за Русия и е почти сигурно, че тя ще се опита по някакъв начин да извлече конкретни ползи“, коментира Щепаник пред EURACTIV Полша.

ЕС обаче няма бързо да изостави своите принципи. “Поставянето на случая на Навални на рафта е малко вероятно, защото би било твърде явно цинично и трудно ще се приеме от гражданите на ЕС“, каза още той.

Чешките планове

Според чешкия премиер Андрей Бабиш, геополитическите игри трябва да бъдат оставени настрана, докато Европа е изправена пред пандемията. “Ако регулаторът одобри руската ваксина, трябва да я предложим на нашите граждани“, каза Бабиш в четвъртък.

Той също така призна, че не е сигурен дали чехите са готови да се ваксинират с руския препарат вместо със западни поради ниското ниво на обществено доверие в Русия.

Бабиш намекна, че чешкото правителство може да закупи “Спутник V” , както направи Унгария или Сърбия, но подчерта, че първо ще изчака одобрението на регулатора.

Към момента няма официални преговори между Русия и Чехия за покупка на ваксината, потвърди чешкото министерство на външните работи за EURACTIV Чехия.

Освен това правителството в Прага очаква, че през следващите седмици ще има достатъчно доставки на ваксини от западни производители, поради което няма да има нужда от руски.