Великобритания предупреждава Русия за Украйна: Работим върху санкции с голямо въздействие

Държавният секретар на Обединеното кралство за международната търговия Лиз Трус говори по време на пресконференция в парламента в Канбера, Австралия, 18 септември 2019 г. [Lukas Coch/EPA/EFE]

Великобритания предупреди Москва в четвъртък (6 януари), че работи със западните партньори по санкции със силно въздействие, насочени срещу финансовия сектор на Русия, в случай че тя нахлуе в Украйна.

Русия е събрала около 100 000 военнослужещи близо до границата с Украйна и въпреки че Москва казва, че няма планове да нахлуе в съседа си, президентът Владимир Путин поиска правно обвързващи гаранции, че НАТО няма да се разширява повече на изток.

„Няма да приемем кампанията, която Русия води, за да подкопае своите демократични съседи“, посочи външният министър Лиз Трус пред парламента. „Те лъжливо представиха Украйна като заплаха, за да оправдаят агресивната си позиция.

„Русия е агресорът тук“, каза Трус. „НАТО винаги е бил отбранителен съюз“.

Русия анексира черноморския полуостров Крим от Украйна през 2014 г., навличайки си санкции и осъждане от Запада. Киев иска територията обратно.

Трус каза, че всяко по-нататъшно военно нахлуване в Украйна от страна на Русия ще доведе до „огромни последици, включително координирани санкции по интересите и икономиката на Русия“.

„Обединеното кралство работи с нашите партньори по тези санкции, включително мерки с голямо въздействие, насочени към руския финансов сектор и физически лица“, добави Трус.

Путин казва, че разширяването на НАТО на изток след падането на Съветския съюз през 1991 г. е заплаха за Русия, която според него няма къде да се оттегли. Той предупреди Запада да не игнорира опасенията му.

Трус посочи, че ще посети Киев по-късно този месец и че ситуацията достига решаващ момент и има само един път напред: Путин да се отдръпне от ръба.

„Жизненоважно е Алиансът да е обединен в отблъскването на заплашителното поведение на Русия“, добави Трус.

Великобритания, посочи тя, е против газопровода „Северен поток 2“ под Балтийско море.

„Европа трябва да намали зависимостта си от руския газ“, каза Трус. „Великобритания остава против „Северен поток 2“ и аз работя със съюзниците и партньорите, за да подчертая стратегическите рискове на този проект“.