Венецуела изгони посланика на ЕС заради нови санкции

Венецуелският президент Николас Мадуро (дясно) говори в Каракас, Венецуела, 24 февруари 2021 г. [EPA / EFE]

Ръководителката на делегацията на ЕС в Каракас има 72 часа да напусне страната, обяви външният министър на Венецуела Хорхе Ареаса в сряда (24 февруари). Тя е била обявена за персона нон грата, след като тази седмица блокът наложи нови санкции на официални представители на Венецуела.

Обявявайки действието срещу Изабел Брилханте от Португалия, министър Ареаса определи санкциите срещу 19 венецуелски служители като неприемливи. Изгонването на дипломата е като отговор на резултата парламентарните избори, които бяха спечелени от съюзниците на президента Николас Мадуро.

Редица западни страни и опозицията във Венецуела обвиниха победителите в извършването на фалшификации.

“Правим това, защото обстоятелствата го изискват”, посочи Ареаса.

Двама дипломати от ЕС коментираха, че това няма да промени политиката на блока, да прекрати санкциите или да попречи на усилията за посредничество по пътя към нови „свободни и честни“ президентски избори в южноамериканската държава.

“ЕС дълбоко съжалява за това решение, което само ще доведе до по-нататъшна международна изолация на Венецуела. Призоваваме властите да го преразгледат”, заяви Набила Масрали, говорител на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Малко след като обяви експулсирането, в друго изявление Ареаса коментира, че е изпратил протестни ноти на дипломати от Германия, Франция, Нидерландия и Испания. Според него, това са четирите правителства, които са насърчавали нови атаки, имайки предвид последния кръг от санкции.

По държавната телевизия Ареаса добави, че Мадуро е бил  така добър да позволи на европейските мисии да останат във Венецуела, след като техни представители отказаха да го признаят за държавен глава през 2019 г. Повечето западни държави счетоха преизбирането му през 2018 г. за фалшификация.

“Търсихме диалог и вече са предприети важни стъпки с една европейска държава, но не по този начин”, коментира Мадуро в телевизионно участие в сряда вечер, без да дава повече подробности.

“Или коригирате действията си, или никога няма да има каквото и да е споразумение, никакъв диалог, господа от Европейския съюз”.

Миналата година Венецуела не спази заканата си да изгони представителя на ЕС – ход, който бе предприет в отговор на предишен кръг от санкции.