ВМРО и крайнодесни от цяла Европа влизат в съюз за реформа на ЕС

Матео Салвини (Лига) и Марин льо Пен (RN)) [EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO]

Крайнодесни партии от 16 държави от ЕС, включително българската ВМРО, се обединиха в петък, за да имат по-силен глас в дебата по бъдещето на Европа. Лидерите на крайнодесните партии подписаха едновременно в няколко европейски столици стратегически документ, призоваващ за задълбочена реформа на ЕС. Те твърдят, че „вместо да защитава Европа и нейното наследство, ЕС се превръща в източник на проблеми и безпокойство ”.

Документът е подписан от Ярослав Качински (PiS, Полша), Джорджия Мелони (Братя на Италия), Сантяго Абаскал (VOX, Испания), Виктор Орбан (Фидес, Унгария), Матео Салвини (Лига, Италия), Марин льо Пен (RN, Франция), ВМРО от България , Австрия (FPÖ), Белгия (Vlaams Belang), Дания (Dansk Folkeparti), Естония (EKRE), Финландия (Perussuomalaiset), Гърция (Ellinikí Lýsi), Холандия (Ja21), Литва (Lietuvos lenkų rinkimų akcija) и Румъния (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat).

„Сътрудничеството между европейските нации трябва да се основава на традиция, зачитане на културата и историята на европейските държави, зачитане на европейското юдео-християнско наследство и общите ценности, които обединяват нашите нации, а не на тяхното унищожаване“, се казва в декларацията на крайнодесните партии.

Техните лидери подчертават, че тяхната позиция е в отговор на началото на дебата за бъдещето на Европа. Те подчертават, че „използването на политически структури и закон за създаване на европейска свръхдържава и нови социални структури е проява на опасното и инвазивно социално инженерство, познато от миналото, което трябва да предизвика легитимна съпротива“.

„Морализаторската свръхактивност, която наблюдаваме през последните години в институциите на ЕС, доведе до опасна тенденция за налагане на идеологически монопол“, се казва в изявлението.

Негова цел изглежда са институции на Европейската комисия и Съда на ЕС, които оказват натиск върху Полша и Унгария заради опитите за подчиняване на съдебната власт и стигматизирането на ЛГБТ общността.

“За да се спре и обърне тази тенденция, е необходимо да се създаде набор от неприкосновени компетенции на държавите-членки на ЕС и подходящ механизъм за тяхната защита с участието на националните конституционни съдилища или еквивалентни органи. Всички опити за трансформиране на европейските институции в органи, които имат предимство пред националните конституционни институции, създават хаос, подкопават смисъла на договорите, поставят под въпрос фундаменталната роля на конституциите на държавите-членки и произтичащите от това спорове за компетентността всъщност се уреждат от бруталното налагане на волята на политически по-силните субекти върху по-слабите ”, се казва в позицията на крайнодесните.

Според тях това разрушава основата за функционирането на европейската общност като общност на свободните нации.

Крайнодесните пледират ЕС да се обърне към „семейните ценности“, за да намали въздействието на негативните демографски тенденции. През септември във Варшава е планирана конференция на 16-те партии, които са подписали декларацията.

Социалистите в Европейския парламент реагираха бързо, като напомниха, че национализмът доведе до Втората световна война. Лидерът на групата на социалисти Ирате Гарсия Перес каза, че “крайната десница има изкривена визия за патриотизъм“.

„Те изключват всеки, който не мисли като тях, и това е явна заплаха за Европа. Национализмът доведе до Втората световна война. ЕС не само донесе мир, но ни позволява заедно да се изправим пред проблеми: план за възстановяване за преодоляване на кризата, стратегия за ваксиниране на всички европейци, свободно движение и глас в света ”, каза Перес.

По думите й този популистки съюз няма да продължи много дълго.

“Тези, които не могат да си сътрудничат, в крайна сметка се бият помежду си, както вече видяхме в предишни подобни експерименти в Европейския парламент“, заяви тя.

Словенският премиер Янез Янша коментир, че и неговата партия може да напусне дясноцентристкото политическо семейство на Европейската народна партия. Янша е почитател на Виктор Орбан, който напусна през март ЕНП, за да избегне изгонването.