Воденият от Русия блок започва да изтегля войските си от Казахстан

[/EPA/EFE]

Воденият от Русия военен блок започна да изтегля войските си от Казахстан в четвъртък (13 януари) след едноседмичното им разполагане по време на най-големите бунтове в постсъветската история на централноазиатската държава.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска съдействие от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) миналата седмица, след като първоначално мирните протести, предизвикани от рязкото увеличение на цените на автомобилните горива, преминаха в насилие в много големи градове.

„Благодарение на вашето пристигане казахстанските военни и сили за сигурност успяха да изпълнят непосредствената си задача по локализиране и задържане на бандитите“. Това каза казахстанският заместник-министър на отбраната Мухамеджан Таласов пред войските на ОДКБ на церемония по заминаването им в Алмати в четвъртък, където те застанаха със своите знамена. Руската група беше най-многобройна.

В сряда казахстанските власти обявиха завършването на т. нар. от тях „антитерористична операция“ в по-голямата част от страната, въпреки че все още не са обявили най-големия град Алмати за напълно защитен.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен изрази загриженост относно руското разполагане на сили, което предизвика гневна реакция от страна от Кремъл. Отношенията между САЩ и Русия остават в кризисна точка заради струпването на руски войски близо до друг съсед на Русия, Украйна, въпреки международните разговори тази седмица.

Не стана ясно колко войници от около 2500, изпратени от ОДКБ, напускат незабавно. Алиансът заяви, че ще отнеме 10 дни на мироопазващия контингент, за да се изтегли напълно.

Войските на ОДКБ първо бяха разположени в правителствени сгради в столицата Нур-Султан, далеч от центровете на безредиците, а по-късно охраняваха някои ключови инфраструктурни обекти в Алмати, като големите електроцентрали.

Властите задържаха почти 10 000 души заради безредиците, при които някои протестиращи атакуваха силите за сигурност, превзеха и опожариха правителствени сгради и ограбиха магазини.

Те твърдят, че някои от нападателите са чужденци, обучени от ислямистки бойци. Токаев каза, че това оправдава участието на ОДКБ, въпреки че не уточни кои са чужденците. Той уволни някои от висшите си служители по сигурността, които по-късно бяха обвинени в държавна измяна.

Някои казахстанци повториха коментара на Блинкен, че Казахстан може да има трудности да се отърве от руските войски, след като ги допусна. Токаев посочи, че чуждестранни войски няма да останат в страната след 23 януари.