Войната в Украйна можеше да бъде предотвратена, ако Турция беше член на ЕС, твърди турски министър

„Членството на Турция в ЕС можеше да предотврати тази война, тъй като щеше да създаде по-силно възпиране между НАТО и ЕС“, каза той за новинарския портал iEidiseis. [EPA/ALI ABBAS]

Войната на Русия в Украйна можеше да бъде предотвратена, ако Турция беше станала член на Европейския съюз, каза в интервю заместник-министърът на външните работи на Турция, който отговаря за европейската политика, Фарук Каймакчи.

„Членството на Турция в ЕС можеше да предотврати тази война, тъй като щеше да създаде по-силни връзки между НАТО и ЕС, както и по-добри способности за възпиране“, каза той за новинарския портал  iEidiseis .

„Докато говорим за членството в ЕС и извличането на поука от руската война, аз винаги казвам, че ако Турция беше станала член на ЕС преди години, това щеше да доведе до по-силни способности за възпиране от Запада, а сътрудничеството между ЕС-НАТО щеше да бъде по-стабилно“, каза той. 

Той добави, че сътрудничеството между НАТО и ЕС в момента е затруднено заради кипърския въпрос, тъй като Турция няма право да се присъедини към някои от механизмите за сигурност и отбрана на ЕС, въпреки че това беше обещано през 2004 г. 

„Мисля, че това доведе до  известна слабост от страна на Запада. Има дисхармония в ЕС, както и в рамките на НАТО и нямаме пълното сътрудничество, което по принцип трябва да съществува между НАТО и ЕС“, посочи Каймакчи.

„Смятам, че това изпрати грешен сигнал до руската администрация и мисля, че това е и една от причините тази война да бъде започната толкова лесно“, заключи той.

ЕС започна преговори за присъединяване с Турция през 2005 г., но те бяха замразени. Като страна кандидатка, Турция трябва да се съобрази с външнополитическите линии на ЕС, а в случая с Украйна трябваше да се присъедини към Запада при налагането на санкции срещу Русия. 

Анкара не го направи, твърдейки, че иска да бъде неутрален посредник между Киев и Москва. 

За разлика от Турция, ЕС критикува Сърбия, която е другата кандидатка за членство в блока, че не е наложила санкции срещу Русия. 

„Турция е член на НАТО и е втората или третата военна сила. За нас същите правила просто не важат“,  каза миналата седмица пред EURACTIV  сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин.