Войната с Русия е най-лошата възможност, заяви украинският президент

Украинският президент Володимир Зеленски говори по време на пресконференция в самолетния завод "Антонов“ в Киев, Украйна, 20 май 2021 г. [EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO]

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък (10 септември), че всеобхватната война със съседна Русия е възможна и че би искал да проведе среща с руския си колега Владимир Путин.

Попитан на срещата на върха на Ялтенската европейска стратегия дали наистина би могло да се стигне до война с Русия, която през 2014 г. окупира Кримския полуостров и сега подкрепя проруските сепаратисти в източната част на Украйна, Зеленски каза: „Мисля, че може да има”.

„Това е най-лошото нещо, което може да се случи, но за съжаление има такава възможност“, добави той.

Киев обяви, че при конфликтът в Източна Украйна са загинали 14 000 души от 2014 г. насам.

Зеленски заяви, че отношенията със САЩ са се подобрили, но оплака от факта, че Украйна не е получила ясен отговор на искането си да се присъедини към НАТО. Този ход със сигурност ще вбеси Москва.

„Не сме получили ясна позиция за присъединяването на Украйна към НАТО“, каза той и добави, че „Украйна е готова от дълго време.“

Зеленски подчерта, че отказът на алианса да приеме Украйна ще отслаби НАТО, от което печели Русия.

Напрежението между Киев и Москва ескалира по-рано тази година, когато боевете в Източна Украйна се засилиха и Русия струпа хиляди войници близо до границата.

Москва обвини Украйна, че губи интерес към мирните преговори, докато Зеленски напразно настояваше за среща с Путин в зоната на конфликта.

„Честно казано, нямам време да мисля за него“, каза Зеленски в петък.

„Интересува ме повече дали наистина можем да се срещнем и да говорим по същество, а не декларативно, както той прави с някои държави“, добави той.

„Струва ми се, че днес те не виждат смисъл в решаването на проблеми. Прекратете войната и бързо разрешете конфликтните въпроси – те не искат това.“, заяви украинският президент.