Вучич: ЕС да каже дали Брюкселското споразумение с Прищина още е в сила

Сръбският президент Александър Вучич. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Сръбският президент Александър Вучич призова Европейския съюз късно в понеделник да потвърди дали Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина все още е в сила.

В понеделник специални части на косовската полиция започнаха да конфискуват регистрационни табели на превозни средства с номера от Централна Сърбия. Властите в Прищина съобщиха, че колите със сръбска регистрация трябва да платят пет евро за временни номера, които ще важат 60 дни.

Вучич подчерта, че изземването на регистрационни табели от превозни средства в Северно Косово е извършено в противоречие със споразумението и „без предварително споразумение“.

Президентът също обяви, че във вторник ще има заседание на Сръбския съвет за национална сигурност. Вучич обясни, че преди да председателства сесията, ще се срещне с представители на групата, която включва САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия, „за да види какво искат“ от него.

Вучич също изрази надежда, че Сърбия няма да се наложи да предприема икономически ответни мерки, тъй като това ще бъде пагубно за целия регион.

Той също така обвини косовските власти в нарушаване на всички споразумения за свобода на движение, като добави, че вярва, че самият ЕС не е насърчавал Прищина да замени сръбските с косовски регистрационни номера.

Президентът каза още, че е сигурен, че пратеникът на ЕС в диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак и върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел „по никакъв начин не са насърчавали подобни решения, напротив“. По-рано през деня Вучич се срещна с Лайчак, който беше на посещение в Сърбия.

Вучич обаче разкритикува представители на Запада, които призовават Белград и Прищина да намалят нововъзникналото напрежение.

„Питам тези, които говорят всеки ден с призиви към двете страни: „Какво е направила Сърбия едностранно, как сме ги атакували, как сме ги заплашили, какво сме направили срещу тях?“ Освен да ми кажете, как не ги уважаваме като държава? Не можете да назовете един едностранен ход на Сърбия “, каза Вучич в Белград.

По-рано ЕС призова Прищина и Белград да се въздържат от предприемане на едностранни действия и да разрешат този въпрос чрез диалог с посредничеството на блока.

Посолството на САЩ в Прищина също призова Косово и Сърбия незабавно да разсеят напрежението, създадено при въвеждането на „мерки за реципрочност“ на регистрационния номер.

„Присъединяваме се към Европейския съюз, като призоваваме Косово и Сърбия да проявят сдържаност, да се въздържат от по-нататъшни едностранни действия и да намалят напрежението  незабавно“, пише посолството на САЩ в Tуитър.

Мисията на НАТО продължава дейността си в съответствие с мандата си и ситуацията със сигурността е стабилна, заяви говорителят на ръководените от НАТО КФОР Антонио Минутела.

Косовският премиер Албин Курти заяви в понеделник, че Сърбия е принудила Косово да вземе решение сръбските превозни средства да използват временни автомобилни табели, издадени от косовските власти.

Порталът  kosovo-online.com  цитира Курти, който казва, че целта на решението не е да засегне движението на сръбски граждани в Косово или дестабилизация от какъвто и да е вид, а че само отразява ангажимента към постигнатите в Брюксел споразумения.

Курти настоя, че новите мерки „не са насочени срещу сръбската общност“. „Днес не се случва нищо извънредно или дискриминационно. Тъкмо започваме да прилагаме споразумение, за което Сърбия и Европейският съюз са се съгласили“, каза Курти пред депутатите на заседанието на парламента в понеделник.

„Временните табели за автомобили не са това, което искаме, това е решение, наложено от другата страна. Гражданите на Косово плащат за такива табели при влизане в Сърбия от десет години”, каза Курти и добави, че приетата в понеделник мярка е законна и в пълно съответствие с крайния срок за премахване на съществуващите табели.

Косовският вътрешен министър Джелал Свекла написа във Фейсбук, че решението „задължава предоставянето на временни регистрационни табели за всички превозни средства, които имат сръбски номера и влизат на територията на Република Косово на всички гранични пунктове“.

„Вътрешното министерство предприе необходимите стъпки за премахване на всички незаконни маркировки на територията на Република Косово, включително граничните пунктове. Независимо от националността на собственика на невалидни автомобилни табели, те ще бъдат конфискувани“, каза Курти и добави, че колите със сръбски регистрационни номера, влизащи на територията на Косово, ще получават временни автомобилни табели на всички гранични пунктове.