Вучич: Заради изявления на Путин ще натиснат Сърбия да признае Косово

"Сега имаме проблем, защото Западът ще призове Сърбия бързо да се насочи към признаване на Косово, за да могат да кажат на Путин, че Донбас и Косово не са по един и същи модел“, каза Вучич. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Сърбия ще се окаже под огромен натиск бързо да признае Косово след изявленията на руския президент Владимир Путин, който наскоро сравни правото на независимост на Косово със самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск, коментира сръбският президент Александър Вучич в Белград в петък.

„Положението ни се промени към по-лошо след изявленията на руския президент Владимир Путин. Не защото имаше намерение да навреди на Сърбия, а защото повдигна въпроса за Косово по различен начин, за да защити руските интереси“, каза Вучич.

Той каза, че западните служители сега се опитват да опровергаят аргумента на Путин, като казват, че Косово и регионът на Донбас са различни случаи.

„Сега имаме проблем, защото Западът ще призове Сърбия бързо да се насочи към признаване на Косово, за да могат да кажат на Путин, че Донбас и Косово не са един и същи случай“, каза той, като добави, че Косово ще бъде доминиращият въпрос в бъдеще.

Все пак Вучич каза, че не очаква Русия да признае Косово.

Сръбският президент посочи че Сърбия плаща висока цена за това, че не наложи санкции на Русия, и предупреди, че страната е „100% зависима от руския газ и ще продължи да бъде такава поне още две години“.

Що се отнася до пътя на Сърбия към ЕС, той коментира, че Белград трябва да продължи пътя си към блока, защото успехите, които е постигнал, биха били невъзможни без европейската подкрепа, но няма да се откаже от приятелствата си на Изток.

„Сърбия никога не би се превърнала в най-бързо развиващата се европейска икономика без европейската подкрепа, европейските инвестиции и цялата политическа и правна рамка, през която е преминала“, обясни президентът.

„Сърбия трябва да продължи по пътя си към ЕС и нямам нищо против, ако депутатите искат да ми вложат вот на недоверие – това изисква мнозинство от две трети“, обясни Вучич и добави, че оставането на пътя към Съюза не означава, че Сърбия няма да защити националните си интереси и да загуби своята идентичност.

В телевизионно обръщение Вучич каза, че политиката, която Сърбия е дефинирала след избухването на конфликта в Украйна, „е добре обмислена, достоверна и ориентирана към бъдещето“ и че фактът, че не се е „променила“ след 70 дни след войната потвърдава нейната валидност.

Той обясни, че една от ключовите задачи в програмата за реформи на страната ще бъде да се изработи нова енергийна политика и че Сърбия ще трябва да използва възобновяеми източници на енергия много повече, отколкото сега.

„Трябва да можем да получаваме енергия от възобновяеми източници, което означава, че трябва да изградим алтернативни електроцентрали“, каза Вучич.

Президентът каза още, че Сърбия ще остане неутрална във военно отношение страна, въпреки че е заобиколена от държави-членки на НАТО, и че ще предложи въвеждането на задължителна военна служба от 90 дни.

„Всеки млад мъж може да отдели 90 дни за страната си“, каза той.