Вучич: Сърбия няма нищо общо с документа за прекрояване на границите на Западните Балкани

Вучич коментира противоречивия документ, за който се твърди, че е съставен от словенския премиер Янез Янша, който предлага присъединяване на Косово към Албания и присъединяване на части от босненската Република Сръбска към Сърбия. Предлага се и населените с хървати части от федерацията да се присъединят към Хърватия. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че никога не е виждал предполагаемия неофициален документ за прекрояване на границите в Западните Балкани и че Сърбия няма нищо общо с това.

Вучич коментира противоречивия документ, за който се твърди, че е съставен от словенския премиер Янез Янша, който предлага присъединяване на Косово към Албания и присъединяване на части от босненската Република Сръбска към Сърбия. Предлага се и населените с хървати части от федерацията да се присъединят към Хърватия.

Сръбският президент подчерта, че никога не е виждал такъв документ и че “фактът, че някои искат да обвинят Сърбия за това е показателно за тях“, като имаше предвид “определени групи в Черна гора, Босна и Херцеговина и Загреб“.

“Не мога да се съглася с обединението на Косово и Албания, трябва да зачитам териториалната цялост на Босна и Херцеговина,” каза Вучич в събота.

Сръбският президент добави, че се застъпва за “съществуващите граници на Сърбия, включително с Косово“ и границата с “Босна и Херцеговина и с Република Сръбска“. “Мирът и пълната стабилност са най-важното за нас“, добави Вучич.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров отхвърли възможността за промяна на границите на бивша Югославия.

На съвместна пресконференция в Москва със сръбския си колега Никола Селакович Лавров определи като “неприемлива, много вредна и провокативна“ идеята за Велика Албания като решение на косовския въпрос, както и идеята, че разпадането на бивша Югославия не е приключило.

“Това е много опасна игра. Никой не е отменил Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и нито един сериозен политик, нито лидерите на европейските институции, не би трябвало да се чувстват упълномощени да популяризират подобни идеи, които подкопават концепцията, заложена в резолюцията “, каза Лавров.

Руският външен министър заяви, че резолюцията на ООН зачита суверенитета на Сърбия и че статутът на Косово трябва да бъде определен от преговорите между Белград и Прищина. “Както президентът Путин каза, ние ще подкрепим всяко решение, което е добро за Сърбия“, добави Лавров.

На въпрос дали Вашингтон е оказал натиск върху Сърбия да се присъедини към международните санкции срещу Русия, сръбският външен министър Селакович каза, че “натискът винаги съществува“, но позицията на Сърбия не се е променила и страната “никога няма да въведе санкции срещу Русия“.