Словения, Хърватия и Италия: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо (дясно) със словенския външен министър Анже Логар (ляво) и хърватския външен министър Гордман Грлич Радман (център) по време на Адриатическата тристранна министерска среща в замъка Бърдо, Любляна, Словения, 21 април 2021 г. [EPA- EFE / ANGELO CARCONI]

Външните министри на Словения, Хърватия и Италия, които се срещнаха в словенския планински курорт Бърдо в сряда (21 април), изразиха единна позиция, че бъдещето на Западните Балкани е в европейската интеграция, предаде агенция Хина.

Тримата министри, словенският домакин Анже Логар и неговите колеги от Хърватия и Италия – Гордан Грлич Радман и Луиджи ди Майо – се съгласиха, че в бъдеще страните от Западните Балкани трябва да бъдат приети в ЕС, при условие че изпълняват условията за членство.

Министрите се срещнаха, за да подпишат съвместно изявление за защитата на Северна Адриатика и не обсъдиха въпроса за Западните Балкани на срещата.

По време на пресконференция репортери зададоха въпрос за предполагаемия неофициален документ за прекрояването на границите по етнически признак в Западните Балкани. Логар повтори, че неофициалният документ, който някои медии приписват на словенското правителство, не съществува.

Радман също отхвърли предположенията, че този “фантомен” неофициален документ и скорошен хърватски неофициален документ са свързани.