Външният министър на Казахстан: Нямахме друг избор, освен да извикаме руските войски

Министърът на външните работи на Казахстан Мухтар Тилеуберди по време на официално посещение в Берн, Швейцария, 6 септември 2021 г. EPA-EFE/PETER SCHNEIDER [EPA-EFE/PETER SCHNEIDER]

Външният министър на Казахстан Мухтар Тилеуберди коментира във вторник (18 януари), че ситуацията в страната му се нормализира след вълненията, които я разтърсиха в първите дни на новата година. Руските войски, които според него са помогнали за предотвратяване на евентуален държавен преврат, се оттеглят.

Тилеуберди, който говори пред малка група журналисти в Брюксел, също ще посети Виена и Женева в мини обиколка, предназначена да увери чуждестранните партньори и организации, че ситуацията в страната се връща към нормалното.

Тиуберди беше преназначен в новото правителство, след като президентът Касим-Жомарт Токаев уволни бившия кабинет и назначи нов.

Казахстан ще се стреми да предаде посланието, че Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), ръководена от Русия организация за отбрана, от която е част, е изпълнила задачата си и неговият 2000-членен контингент напуска страната без никакви условия.

„Нищо не обещахме, няма да загубим суверенитета си“, подчерта министърът.

Токаев поиска от ОДКБ да изпрати „миротворци“ на 5 януари, за да помогне за потушаване на вълненията и Русия и Беларус изпратиха войски на следващия ден. Съобщава се, че войските на ОДКБ започнаха да напускат страната на 13 януари. Пълното изтегляне се очаква до няколко дни.

Тилеуберди повтори разказа, според който мирните протести са минали в ръцете на терористи с опит от радикални ислямистки групировки. Той призна за съществуването на „спящи клетки“ на терористите и че правоприлагащите органи на страната не са готови да се изправят пред подобно предизвикателство.

Все още обаче има малко подробности за предполагаемите терористи. Съобщава се, че продължават „мащабни разследвания“.

По-специално Тилеуберди каза, че атаката срещу столицата Нурсултан би била „достатъчна за държавен преврат“. Той също така ясно посочи, че подобна атака е избегната именно благодарение на войските на ОДКБ, които охраняваха най-важните институции като Националната банка.

Помолен да каже по-ясно дали националните правоприлагащи органи са загубили контрол, той посочи:

„Да, много е неприятно да признаем, че нашите правоприлагащи органи не бяха в състояние да реагират на тази масирана и добре координирана терористична атака. Ето защо трябваше да се обърнем за помощ към ОДКБ.

Попитан дали Казахстан е могъл да поиска военна помощ от Китай, министърът каза, че няма правно основание за това, но даде да се разбере, че Пекин е бил готов на подобни действия.

„От първия ден китайското правителство беше в контакт на президентско ниво и аз имах контакти с [външния министър] Уан И […]. Те бяха готови да окажат необходимата помощ. Много от нашите партньори изразиха готовност да окажат всякакъв вид помощ, включително и военна. Но ние нямаме правно основание да приемаме чуждестранни войски от други страни или организации, с изключение на ОДКБ“, посочи той.

Министърът съобщи, че 225 души са били убити, включително „терористи“, около 7000 души са били арестувани, от които около 5000 са били освободени, а около 2000 дела са висящи.

Запитан от EURACTIV за лидерите на страната, които са отстранени от длъжност или дори задържани след бунтовете, Тилеуберди посочи, че делото на бившия председател на Комитета за национална сигурност Карим Масимов ще бъде внесено в съда.

Попитан дали последвалите чистки, които включват Самат Абишев, племенник на бившия президент Нурсултан Назарбаев, са били част от усилията за премахване на корупцията по високите етажи, министърът намекна за решението на президента Токаев да създаде нов публичен фонд, който да се финансира от иззето имущество, произтичащо от корупция.

На въпрос за местонахождението на Назарбаев, Тилеуберди първо каза, че не знае, а след това се позова на видео съобщение, публикувано преди два дни, в което бившият президент посочва, че е добре и се намира в столицата на страната Нурсултан.

Попитан дали Назарбаев или членове на семейството му са участвали в безредиците, Тилеуберди каза, че не мисли така, но разследването ще покаже.

Според KPMG, 156 души в Казахстан притежават 55% от богатството на страната.

Дипломатите, придружаващи Тилеуберди, показаха видеоколаж от безредиците, с акцент върху насилието срещу полицията. Запитан за насилието над протестиращите, за което има достатъчно доказателства в социалните мрежи, министърът се позова на специален сайт, където всеки може да изпрати анонимна информация за подобна бруталност.

Независим източник в Казахстан коментира пред EURACTIV, че в интернет има информация, че полицаите проверяват телефоните на хората за видеоклипове или снимки от протестите и ако такива са били открити, са последвали задържания. Според източника, гражданите вече не протестират.

„Витае усещане за объркване и умора, както и надежда „новото“ правителство действително да изпълни пакета от реформи, за които са се договорили“, добави източникът.