В Делхи Фон дер Лайен предупреждава за въздействието на войната в Украйна върху Индо-Тихоокеанския регион

Председателят на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен открива диалога "Раизина 2022" в Делхи, Индия. 26 април 2022 г. [ORF/Диалогът Раизина]

Партньорството на Русия и Китай все повече се превръща в заплаха за Индо-Тихоокеанския регион, заяви в понеделник (25 април) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с геополитическите последици от руското нападение срещу Украйна.

„Страните, поразени от двугодишната пандемия COVID-19, сега трябва да се справят с нарастващите цени на зърното, енергията и торовете като пряк резултат от войната, която Путин избра“, заяви Фон дер Лайен на Диалога в Раизина в Делхи, един от водещите геополитически форуми в Азия, чиито домакини са Министерството на външните работи на Индия и Observer Research Foundation.

Европа ще се увери, че непровокираната и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна ще бъде стратегически провал, заяви Фон дер Лайен.

Европейската комисия следи за приемането на безпрецедентни санкции срещу Русия с надеждата, че Кремъл ще спре агресията си.

„Искаме мирен и проспериращ Индо-Тихоокеански регион. Той трябва да бъде свободен, отворен, взаимосвързан, проспериращ, с основана на правила архитектура за сигурност, която да служи на всички интереси“, заяви ръководителят на ЕС.

В речта си в Делхи Фон дер Лайен нарече ревизионистично съвместното изявление на Русия и Китай, публикувано през февруари, в което беше обявено неограничено двустранно партньорство, като нарече настоящата ситуация в областта на сигурността „решаващ момент“.

„Ако се замислим какво означава за Европа и Азия това, че Русия и Китай сключиха привидно неограничен пакт – те обявиха, че приятелството между тях „няма граници“, попита Фон дер Лайен и добави: „Какво можем да очакваме от „новите международни отношения“, за които двамата призоваха?“

Тя обаче добави, че ЕС ще насърчава Пекин да играе своята роля в един мирен и процъфтяващ Индо-тихоокеански регион.

В защита на санкциите на ЕС срещу Русия Фон дер Лайен заяви, че те „никога не са самостоятелно решение“, като призова всички членове на международната общност да подкрепят усилията за мир.

Досега Индия заемаше неутрална позиция, като вървеше по въже в отношенията си със Запада и Русия, която е най-големият доставчик на оръжие за страната, също и чрез отказа си открито да осъди инвазията на президента Владимир Путин.

Страната прие и руските предложения за отстъпка от цената на суровия петрол.

Въпреки това по време на речта и на цялото си посещение в страната фон дер Лайен избягва да призовава публично Индия да преразгледа позицията си по отношение на Русия.

Вместо това, говорейки в присъствието на индийския министър-председател Нарендра Моди и високопоставени индийски служители, Фон дер Лайен заяви, че „укрепването и активизирането на партньорството с Индия е приоритет за ЕС през предстоящото десетилетие“.

По-рано в понеделник двамата лидери учредиха Съвет за търговия и технологии между Индия и ЕС, създаден по модела на подобен трансатлантически форум, и обявиха подновяването на преговорите, насочени към сключване на търговско споразумение между ЕС и Индия, които са в застой през последните осем години.

Дипломати от ЕС заявиха, че войната на Русия в Украйна е ускорила процедурите, когато става въпрос за много стратегически партньорства, включително за укрепване на връзките между ЕС и Индия.