В НАТО са възхитени от лова на шпиони в България, хвали се Захариева

Екатерина Захариева с Йенс Столтенберг. [Фейсбук страница на Екатерина Захариева]

Външният министър Екатерина Захариева пусна поредица от постове в официалната си Фейсбук страница, с които в сряда, 24 март, се похвали колко са възхитени всички в НАТО от лова на шпиони в България.

“Започна вторият ден от срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Брюксел. Това е първата присъствена среща на Алианса от повече от една година насам. Преди началото на заседанието разговарях с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с колегите Богдан Ауреску (Румъния), Збигнев Рау (Полша), Жан Аселборн (Люксембург), Луиджи ди Майо (Италия), Ине Сьорайде (Норвегия). Колегите поздравиха България за решителните действия по разбиването на мрежата за шпионаж в полза на Русия”, докладва Захариева в социалната мрежа.

“Русия се опитва да подкопае демократичните институции, да се намесва във вътрешната политика и да засили разузнавателната си дейност”, коментира Столтенберг шпионската афера, цитиран от БНР. По думите му “в България наблюдаваме модела на поведението на Русия от последно време”. “Алиансът изцяло подкрепя усилията на България да се бори със зловредната руска дейност”, каза още Столтенберг след среща на външните министри на страните от пакта.

Столтенберг припомни, че вчера е обсъдил въпроса в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, а днес външният ни министър Екатерина Захариева е информирала колегите си по темата.

Русия беше главната тема в последния ден от срещата на външните министри на НАТО, а в заседанието участваха и представители на неутралните държави Швеция и Финландия, както и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

А пресслужбата на Захариева разпространи и видеобръщение на германския външен министър Хайко Маас, който обяснява, че проявява голямо разбиране и солидарност с България за разбитата шпионска мрежа. “Това е атака срещу суверенитета на една страна и не може да остане без последствия. Затова подкрепяме всичко това, което българското правителство реши да предприеме”, казва във видеото Хайко Маас. И допълва, че “все по-често ни се случва в Германия да ставаме цел на кибератаки, на дезинформация и със сигурност също на шпионска дейност. Затова проявявам голямо разбиране и солидарност, когато виждам, че България се съпротивлява срещу това със средствата, които имаме на разположение в дипломацията”.

Първият пост на Захариева по темата с шпионите е за срещата й с външния министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. “Той изрази подкрепа за решителните действия, които предприеха българските власти в разкриването и предотвратяването на дейността на група за шпионаж, която е издавала класифицирани тайни. Националната сигурност на една страна членка на НАТО е важна за всички останали. Ако се пробие сигурността на една страна, се пробива сигурността на целия съюз”, обяви външната министърка.

В края на миналата седмица шестима души бяха обвинени от прокуратурата, че като организирана престъпна група за шпионирали в полза на Русия. Петима от тях бяха оставени в ареста от военния съд, а шестият бе пуснат под гаранция от самата прокуратура, тъй като й е съдействал.

В понеделник България обяви за персона нон грата и изгони поредните двама руски дипломати заради участие в аферата.

И макар и главният прокурор Иван Гешев да определи операцията срещу шпионите като историческа, военният министър Красимир Каракачанов в понеделник обяви, че те не са изнасяли важна информация. “Трудно може да се каже, че е изнесена важна информация. Част от нея е била и публична”, каза пред bTV Каракачанов. “Този случай на практика е под наблюдение от шест месеца от Военното разузнаване, ДАНС и прокуратурата. Всеки един, който се е ангажирал да работи за чужда държава, трябва да си получи наказанието”, коментира още Каракачанов.