Германец е арестуван за незаконен износ на военна техника за Русия

[Alexander Becher, EPA/EFE]

Германската прокуратурата съобщи за ареста на бизнесмен по подозрение, че е изнесъл техника с двойна употреба за милиони евро за Русия. Екипировката може да бъде използвана за военни цели, което е нарушение на санкциите на ЕС.

Обвиняем по делото е германецът Александър С., който е задържан в Аугсбург във вторник. Той е обвинен в нарушаване на външнотърговския закон за сключване на търговски сделки “с тайните служби на чуждестранна сила”.

Германските власти са извършили обиски в апартамента на арестувания бизнесмен в Аугсбург, както и помещения на неговата фирма в Бавария, Саксония и Берлин.

Бизнесменът е обвинен, че е заобиколял проверките на властите, като е посочвал фалшиви получатели на стоките си. Той е получавал необходимите разрешителни за износа за Русия, но е давал давал “неточна информация” за това как техниката ще бъде използвана.

Властите имат информация за седем проблемни сделки между януари 2016 г. и януари 2018 г. Общата им стойност е около осем милиона евро.

ЕС наложи санкции срещу Русия след анексирането на Крим през 2014 година. Те включват забрана за износ на стоки и технологии с двойна употреба. Това са стоки, които могат да бъдат използвани както за военни, така и за граждански цели.

През 2015 г. германският автомобилен концерн Даймлер” направи обща компания с руския “Камаз”, който е производител на камиони, но също и на голямо разнообразие от военни превозни средства. Това предизвика множество въпросителни, но проверките показаха, че сделката противоречи на “духа на санкциите на ЕС”, но не е незаконна.